Onder toeziend oog van Cor ten Barge slaat burgemeester Vermeulen het eerste vat bokbier aan. Foto: Willem Feith
Onder toeziend oog van Cor ten Barge slaat burgemeester Vermeulen het eerste vat bokbier aan. Foto: Willem Feith

Burgemeester Vermeulen slaat eerste vat aan: bokbierseizoen geopend

Algemeen

ZUTPHEN - Burgemeester Annemiek Vermeulen heeft maandagmiddag 2 oktober in de Zutphense Burgerzaal het eerste vat bokbier aangeslagen, afkomstig van de Zutphense Hanzestads-brouwerij Cambrinus, en daarmee het bokbierseizoen geopend. Daarna dronk de burgemeester samen met Cees-Jan Adema (directeur van Nederlandse Bierbrouwers) en Cor ten Barge (organisator van de Bokbierdag) het eerste glas bokbier.

Door Gert Meijboom

Het succes van de Nationale Bokbierdag, dat zondag voor de 21ste keer in Zutphen wordt gehouden, was voor de Nederlandse bierbrouwers aanleiding om dit jaar het eerste vaatje in de Hanzestad aan te slaan. De populariteit van bier is groter dan ooit tevoren, de brouwerijen schieten als paddenstoelen uit de grond, je telt als stad niet meer mee als je geen stadsbrouwerij binnen je grenzen hebt, en Zutphen profiteert daar volop van mee. "Zutphen is niet alleen hip en happening", volgens burgemeester Vermeulen. "Maar ook hop en happening." Bier-beleving in optima forma.

400 brouwerijen
Nederland kent meer dan 400 brouwerijen en dit aantal blijft groeien. Met de komst van vele regionale en lokale bierbrouwerijen wordt ook het aanbod aan bokbieren steeds groter. Cees-Jan Adema: "Er is er een heel gevarieerd aanbod met veel verschillende smaaknuances. Hierdoor wordt bokbier ook interessant om in de keuken mee te werken. We zien dat bokbier in de horeca een steeds prominentere rol krijgt."

Bier en spijzen
De Nederlandse brouwers voeren dit bokbierseizoen ook campagne om vaker een bokbier te combineren met culinaire hoogstandjes. Chefkok Dennis Vieberink en biersommelier hebben een aantal food- en bokbiercombinaties samengesteld die onder andere zijn terug te vinden op de website datsmaaktnaarbier.nl. De verwachting is dat dit jaar circa 250 restaurants in Nederland iets met bokbier en spijzen op de kaart hebben staan. Door de opkomst van de bierbrouwerijen in de Achterhoek zien ook de Achterhoekse restaurateurs van 'Wild eten in de Achterhoek' kansen voor het bokbier. Een aantal van hen heeft zich voor de aftrap van het bokbierseizoen door biersommelier - iemand die gespecialiseerd is in bier en bier-spijscombinaties - Arvid Bergstöm, laten inspireren door kennis te maken met de vele verrassende mogelijkheden van bokbier en spijzen.

Bocktail
Een van de primeurs op de Nationale Bokbierdag in Zutphen is de lancering van de zogeheten 'bocktail'. Bokbier is volgens de bierbrouwers nog steeds een mannendrank en daar willen ze met de introductie van dit nieuwe drankje wat aan doen. Vrouwen moeten verleid worden hun glas wijn of water te laten staan en de bocktail te gaan drinken, een cocktail met – onder andere - 40 tot 50 procent bokbier.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld