Afbeelding

Column Paul Bombeld - Een kleurrijke huisarts

Algemeen Columns

Een kleurrijke huisarts

Binnenkort verschijnt er een bijzonder boek over een van de bekendste Warnsvelders uit het verleden. Zelfs ruim twintig jaar na zijn overlijden, brengt hij Warnsveld nog regelmatig in het landelijke nieuws. Maar dan wel alleen als de zon schijnt, midden in de zomer. Zijn naam is dokter Thate.

Zelf ken ik de huisarts enkel uit verhalen over het verleden, maar ik heb inmiddels wel begrepen dat de plaatselijke huisdokter een bijzonder kleurrijk figuur moet zijn geweest. Vroeger waren de artsen volgens mij bijzonder druk. We hadden er in Warnsveld dan ook slechts twee, tegenwoordig -weliswaar in deeltijd- een heleboel. Naast de praktijk runde Thate ook een apotheek. Niet vreemd in die tijd, dat deden wel meer huisartsen, zeker in een dorp. Pillen maakte hij zelf, bij drukte hielpen zijn kinderen na schooltijd gewoon mee. Tegenwoordig is dat ondenkbaar.

Maar Thate had naast de dagelijkse spreekuren, huisbezoeken en nachtelijke bevallingen ook nog tijd voor een aantal bijzondere hobby's. Zo was hij een bepaald niet onverdienstelijk kunstschilder, hij was sterrenkundige en bouwde samen met de plaatselijke fietsenmaker en dorpssmid een eigen sterrenkijker. En tenslotte was hij nog archeoloog en fotograaf. En omdat er in zijn magazijn voldoende chemicaliën op voorraad lagen, maakte de dokter, samen met zijn kinderen, zijn eigen vuurwerk. Het schijnt prachtig te zijn geweest. Niemand deed moeilijk.

Thate, geboren op kasteel Den Bramel in Vorden, had nog een bijzondere eigenschap. Alle dingen die hij zag en meemaakte hield hij gedisciplineerd bij in dikke plakboeken, fotoboeken en dagboeken. En dit geeft een prachtig inzicht in de gebeurtenissen en veranderingen in de toenmalige gemeente Warnsveld. En omdat Thate een kleurrijk figuur was verschijnt er op 7 oktober een rijk geïllustreerd boek over zijn persoon. Want er zijn verhalen, foto's en schilderijen genoeg, dankzij zijn vele activiteiten en verzamelwoede.
O ja, voor ik het vergeet. In de tuin van zijn woning/dokterspraktijk beschikte Thate ook nog over een weerhuisje. Zijn weerstation was zelfs een officieel waarnemingsstation van het grote KNMI in De Bilt. En daar begint een bijzonder verhaal. In de oorlogsjaren, op 23 augustus 1944 registreerde de Warnsveldse huisarts een temperatuur van maar liefst 38,6 graden in zijn meetstation. En tot op de dag van vandaag is dat de hoogste temperatuur ooit in Nederland gemeten.
Dus als het weer eens snikheet wordt in het land, is er altijd wel een krant of radiostation dat verwijst naar ons dorp Warnsveld waar het pas écht warm is geweest in de zomer van 1944. En iedere keer als het zover is komt er ergens in Warnsveld een mailtje binnen vanuit Zeist, van Henk Thate, de zoon van de huisarts. En daarin staan slechts twee woorden: 'Warm hé???' Tja… humor van de bovenste plank.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant