De pioniers van de WereldMuzeBand luisteren tijdens de aftrap van het initiatief hoe Mouafak (midden) zijn spiksplinternieuwe ud demonstreert. Foto: Eric Klop
De pioniers van de WereldMuzeBand luisteren tijdens de aftrap van het initiatief hoe Mouafak (midden) zijn spiksplinternieuwe ud demonstreert. Foto: Eric Klop       

WereldMuzeBand brengt in Zutphen culturen bij elkaar

Algemeen

ZUTPHEN - Drie noten zeggen meer dan driehonderd woorden. Onder andere met dit in het achterhoofd nam gitarist/componist Marcel Verheugd het initiatief tot de WereldMuzeBand. Onder auspiciën van de Zutphense Muzehof vond woensdag 20 september de officiële aftrap van het multiculturele orkest plaats.

Door Eric Klop

Naast gitaar en viool klinken ook minder bekende instrumenten. De tar bijvoorbeeld, een snaarinstrument uit de Kaukasus. De Afrikaanse udu ook, een soort kruik waaruit met soepele handen diepgalmende geluiden zijn te halen. En de ud niet te vergeten, een type gitaar die van oorsprong vooral in het Midden-Oosten is te horen. Juist dit instrument bracht Marcel Verheugd evenzeer op het idee om een ensemble te vormen dat Nederlanders en nieuwkomers nader tot elkaar brengt.

Het begon met de tiende verjaardag van Flor d'Luna, het Zutphense trio waarin Marcel Verheugd zich samen met zangeres Carla Koehorst en celliste Manuela Verbeek toelegt op de Portugese Fadomuziek. "Die wilden we vieren met een concert waaraan ook gastmuzikanten zouden deelnemen. Ik kwam op het spoor van de Syrische vluchteling Mouafak die in het plaatselijke asielzoekerscentrum verbleef. Hij bleek zeer bedreven op de ud, maar had het instrument in zijn geboorteland achter moeten laten. Met het oog op ons jubileumoptreden konden we er een voor hem lenen."

Het samenspel smaakte naar meer. In samenwerking met de Muzehof, waar de gitarist/componist toen nog als docent actief was, organiseerde Verheugd in de Lochemse Catharinakerk een benefietconcert met muziek uit alle windstreken om een nieuwe ud voor Mouafak te financieren. "De opbrengst bleek meer dan voldoende. We konden een nieuwe ud bestellen. Mouafak was zielsblij." De organisator was niet minder enthousiast en vond zijn initiatief nogmaals een vervolg waard. Maar hoe? Na een aantal brainstormsessies was hij er uit: een orkest waarin zowel nieuwkomers als leerlingen van de Muzehof en andere belangstellenden uit Zutphen en omstreken de muzikale krachten zouden bundelen.

Maar met welke repertoire dan..? "Mouafak vroeg mij wat in Nederland traditionele muziek is", blikt Verheugd terug. "Een goede vraag die eigenlijk geen goed antwoord kent. We zijn er ook niet bepaald trots op, in tegenstelling tot bijvoorbeeld Spanjaarden, Ieren, Portugezen en Syriërs. Zo kwam ik op het idee om Hollandse melodieën die enigszins als traditioneel te boek staan te combineren met de ritmiek van stromingen elders in de wereld. Interessant, spannend én leerzaam voor Nederlandse musici. Meestal zijn zij ritmisch niet zo krachtig. Aan de hand van de WereldMuzeBand worden met name leerlingen van de Muzehof daarin sterker en leren zij te improviseren. Dat kan al op drie noten. Als eerste vatte ik het Wilhelmus bij de hoorns, een mooie maar hoempa-achtige melodie die haast als een klompendans voelt. Ik zette er een 10/8 ritme onder, waarmee het met behulp van exotisch instrumentarium neigt naar Balkan- of Moorse muziek."

Naast muzikale horizonverbreding ziet Verheugd een tweede uitdaging. "Communicatie tussen nieuwkomers en Nederlanders gaat zelden van een leien dakje. Men verstaat elkaar moeilijk. Muziek is een universele taal, waarin mensen elkaar wél blijken te begrijpen. Zo snijdt het mes twee kanten." Hetgeen blijkt tijdens de aftrap. In de grote bovenzaal van de Muzehof vinden buiten- en binnenlanders elkaar met hun klanken. Na een voorstelrondje licht Marcel Verheugd de meegenomen instrumenten toe en steekt hij op gitaar van wal met het Wilhelmus. Op een 10/8 ritme. Dat klinkt werkelijk zo gek nog niet. Een nieuwe hit lijkt geboren…

De WereldMuzeBand komt eens in de veertien dagen op woensdagavond bijeen. Marcel Verheugd sluit niet uit dat de repetities leiden naar optredens voor publiek. "Een Nieuwjaarsconcert bijvoorbeeld." Aanmelden kan altijd. Dit is mogelijk bij de Muzehof aan de Coehoornsingel 1. Iedereen, van leerling tot gevorderde muzikant en van nieuwkomer tot gesettelde Nederlander, is mits ouder dan 12 jaar van harte welkom.


Muzehof: 0575-515350

www.muzehof.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant