Initiatiefgroep pleit voor regenboog-imago

Algemeen

Zutphen - Tolerantie voor anders-geaarden; dat is waar initiatiefgroep Zutphen Regenbooggemeente voor pleit. De initiatiefgroep bestaande uit Ingrid Timmer (D66), Antje van Dijk (VVD) en Victor Boldewijn (GroenLinks) gaat dat maandagavond 25 september om 19.00 uur toelichten tijdens een forumbijeenkomst in het Oude Stadhuis.

Zutphen zou zich volgens de initiatiefgroep als Regenbooggemeente moeten manifesteren en zich aansluiten bij het convenant dat 46 andere Nederlandse gemeenten al eerder ondertekenden, samen met het Ministerie van OCW. Met het ondertekenen van het convenant konden de gemeenten een geldbedrag krijgen om actief beleid te voeren op tolerantie van lesbiennes, homoseksuelen, biseksuelen en transgenders (lhbt+ ).

Omdat het ondertekenen van het convenant een looptijd had tot en met afgelopen juni, vist Gemeente Zutphen net naast het net. "Neemt niet weg dat wij als gemeente alsnog de intentieverklaring zouden moeten ondertekenen. Financiële middelen vanuit het Rijk zijn er dan weliswaar niet, maar nog steeds kunnen we een beroep doen op andere middelen, zoals op het kenniscentrum Movisie", aldus Victor Boldwijn.

Vorig voorjaar dienden Boldewijn en Timmer al een motie in om een regenboog-zebrapad te plaatsen in de gemeente als symbool dat iedereen er welkom is. Die motie haalde het niet. "Het was ons niet eens zozeer om dat zebrapad te doen, we wilden de discussie weer op gang brengen en daar hebben we ons in de tussentijd ook mee bezig gehouden. We hebben verschillende gesprekken gevoerd met burgers, maatschappelijke organisaties en scholen waaruit blijkt dat het absoluut nodig is sociale acceptatie vast te leggen in beleid. We werken nauw samen met het COC Deventer en merken gelukkig ook dat er al veel gebeurt, bijvoorbeeld op scholen. Dit willen we graag breder getrokken zien worden."

De initiatiefgroep vraagt maandag aan de raad om 20.000 euro vrij te maken om plannen verder uit te kunnen werken en presenteert deze tijdens het forum. Gemeente Zutphen heeft binnen de eigen organisatie al navraag gedaan of er voldoende aandacht is voor de lhbt+groep en wil formeel vastleggen hoe gemeentelijk personeel deze doelgroep respectvol bejegent. Er wordt nog uitgezocht hoeveel meldingen de vertrouwenspersoon heeft binnengekregen over discriminatie, onheuse bejegening en gevoelens van onveiligheid bij de doelgroep. "We nemen er als college geen besluit in, maar waarderen het initiatief", laat Patricia Withagen weten.

"Ook in Zutphen hebben mensen binnen de lhbt+groep vaak nog het gevoel niet uit te kunnen komen voor hun geaardheid. Een voorbeeld waarover we geregeld te horen krijgen van medewerkers van zorginstellingen is dat ouderen als het ware weer terug in de kast gaan als ze bij een zorginstelling terechtkomen. Dit omdat ze bang zijn niet geaccepteerd te worden. Hieruit blijkt maar weer hoe belangrijk het is om het thema in ieder geval bespreekbaar te maken."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant