Begrotingsparticipatie

Algemeen

Burgerbegroting

Zutphen - Hoe betrek je inwoners intensiever bij de besluitvorming van Zutphen? Door hen mee te laten beslissen over de begroting en de verdeling ervan. Dat plan althans is in juni 2015 raadsbreed aangenomen. Deze zogenaamde burgerbegroting moet er begin volgend jaar zijn, maar de totstandkoming is nog niet eenvoudig. Een update vanuit de raadswerkgroep die zich erover buigt, geeft een beeld van het proces.

Aan de ene kant is er de wens om inwoners te betrekken bij de besluitvorming, aan de andere kant heeft het college een uitgewerkt focustraject liggen dat het ook graag wil uitwerken. Daar ligt meteen de vraag in hoeverre inwoners vrij spel zouden moeten krijgen bij het bepalen van de begroting. Laat je hen meedenken met de raad, is er belang voor een meer controlerende rol ten opzichte van de raad of geef je inwoners juist de regie? De gewenste richting hierin is nog niet vastgesteld.

Gesprekken met gemeenten die al een burgerbegroting voeren (of vergelijkbaar beleid), onderzoek en ervaring wijst in ieder geval uit dat er bij totstandkoming van een dergelijke begroting een zo breed mogelijke vertegenwoordiging zou moeten zijn van burgers, maatschappelijke instellingen en van de gemeente. Dit omdat de besluitvorming iedere laag van de bevolking en maatschappij kan aangaan en elk beleidsgebied kan betreffen.

Over hoe inwoners betrokken worden bij de verdeling van de begroting en over welke terreinen en bedragen het gaat, wordt in november een voorstel gedaan. Eind volgende maand vindt er eerst een forumspecial plaats waarin verschillende scenario worden geschetst en waar ook inwoners een actieve rol binnen krijgen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant