Een natte heide heeft een meer afwisselender vegetatie. Foto: PR
Een natte heide heeft een meer afwisselender vegetatie. Foto: PR

Excursie voortgang natuurherstel Gorsselse Heide

Algemeen

GORSSEL - Op zondag 24 september om 14.00 uur vindt een excursie plaats, waarin uitleg wordt gegeven over de voortgang van de werkzaamheden op de Gorsselse Heide. Deze excursie is georganiseerd door de Marke Gorsselse Heide en het IVN.

De Gorsselse Heide is een natte heide. In tegenstelling tot droge heideterreinen, met de bekende paarse vlakten, heeft een natte heide een meer afwisselender vegetatie. Deze bijzondere vegetatie, met ook redelijke zeldzame planten, dreigt te verdwijnen door verdroging. Zonder ingrijpen zou de heide binnen tien jaar verdwenen zijn en zouden grassen en en bomen het terrein overnemen.

De afgelopen jaren zijn ingrijpende maatregelen uitgevoerd om de waterhuishouding in het gebied te herstellen. Bomen zijn gekapt om weer ruimte te maken voor heideplanten. Traditioneel werden schapen ingezet voor het begrazen van heide. Marke Gorsselse Heide heeft gekozen voor koeien en dat blijkt een succesvol 'experiment'. De positieve effecten van de maatregelen zijn al duidelijk zichtbaar.

Excursie
Tijdens deze excursie gaat u met natuurgidsen bekijken wat er al te zien is van het herstel op de Gorsselse Heide. Verder wordt uitleg gegeven over wat een natte heide uniek maakt, welke herstelmaatregelen nodig waren en hoe het er over vijf jaar uit zal zien en wat daarvoor nodig is.

Het startpunt is op de hoek Deventerdijk/Gerrit Slagmanstraat te Harfsen (zie kaart hieronder). De excursie duurt circa twee uur. Honden kunnen helaas niet mee.
Een vrijwillige bijdrage wordt op prijs gesteld. Neem contact op voor meer informatie.


06 54352748

markegorsselseheide.nl

ivn.nl/afdeling/zutphen

Het startpunt is op de hoek Deventerdijk/Gerrit Slagmanstraat te Harfsen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant