‘Als iets niet deugt dan ga ik ervoor.’ Foto: Alize Hillebrink
‘Als iets niet deugt dan ga ik ervoor.’ Foto: Alize Hillebrink
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw september 2017 - Maud Arkesteijn: 'Van hard werken word je groot'

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Maud Arkesteijn van Willigen.

Met haar vastberadenheid krijgt Maud Arkesteijn (72) bijna alles voor elkaar. Dit jaar nog bracht ze het Geelvinck Muziekmuseum naar Zutphen. Ze is charmant en mondain en neemt geen blad voor de mond. Dat komt goed van pas bij haar werkzaamheden als stadsgids, voorzitter van de Erfgoedvereniging Heemschut Gelderland, initiatiefnemer van het Beethoven Festival, bestuurslid van Zutphen Promotie en het Cultuurhistorisch Platform Zutphen.

Ik ben geboren op de rand van de oorlog. De Canadezen hebben nog boven mijn wieg gehangen. Als eerbetoon aan onze bevrijders gaf mijn moeder mij een Engelse naam.
Cultuur en kunst zaten er al jong in. Bij ons thuis was altijd muziek. Mijn moeder was zangeres en zangpedagoge. Toen ik als vijfjarige de Matthäus Passion hoorde was ik verkocht.
Na de kweekschool ging ik twee jaar naar Parijs als au pair. Ik studeerde pedagogiek, Italiaanse taal en letterkunde. Om mijn studie te kunnen betalen werkte ik als gids in Amsterdam en Italië.
Jan Terlouw inspireerde mij om lid te worden van D66. Kort daarna belden ze me op. Ze zochten een nieuwe voorzitter voor de lokale afdeling. Van het één kwam het ander. Raadslid, lijsttrekker, fractievoorzitter, daarna wethouder. Met twee kleine kinderen was het hard werken. Maar het was een mooie tijd. En van hard werken word je groot.
Ik ben 27 jaar betrokken bij het Comeniusmuseum in Naarden. Als het om historie en erfgoed, natuur, cultuur en onderwijs gaat, dan ben ik erbij. Dat is de ruggengraat van de samenleving.
Zutphen moet de guts hebben om weer de oude hoofdstad van de Graafschap te worden. Historische steden hebben bij uitstek de potentie voor erfgoedtoerisme. Ik ga voor kwaliteit in kleine en grote dingen. Werk samen met je medeburgers en de lokale overheid aan een prachtige en duurzame stad. De Zutphense cultuurhistorie zo presenteren dat het een verrijking is voor de stad, inwoners en bezoekers. De presentatie van onze cultuurhistorie kan veel beter. Meer uitstraling, meer groen in de stad en beter meubilair. Minder prominente horeca, betere verkeersstromen en een autovrij centrum.
Ik ben heel direct. Soms kunnen mensen daar niet goed tegen. Als iets niet deugt dan ga ik ervoor, maar ook als iets belangrijk is. De aard van het beestje. Je moet dingen doen in het leven waar je hart bij betrokken is. Doe je dat niet dan is het een kunstje.
Ik kan slecht tegen non-kukeligheid en mensen die nergens voor willen gaan. Mensen die ergens voor vechten, daar werk ik graag mee samen. Alles wat ik doe is een verrijking van mijn leven.

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten