Dokter Bosman vestiging Kind en Jeugd geopend in Zutphen
Michiel Bosman is psychiater en oprichter van Dokter Bosman. Foto: PR
Michiel Bosman is psychiater en oprichter van Dokter Bosman. Foto: PR

Dokter Bosman vestiging Kind en Jeugd geopend in Zutphen

'Het is belangrijk dat kinderen de juiste zorg krijgen'

Door Bernadet te Velthuis

ZUTPHEN – Vrijdag 1 september is de nieuwe vestiging van Dokter Bosman aan de Dreef 4 in Zutphen geopend. De praktijk is gespecialiseerd in het behandelen van psychologische problemen en stoornissen rond gedrag, persoonlijkheid en stemming bij kinderen en jongeren tot 18 jaar. Naast gesprekken met een behandelaar, wordt bij Dokter Bosman ook veel psychologisch onderzoek uitgevoerd om tot een juiste diagnose te komen. Oprichter en psychiater Michiel Bosman: "Het is belangrijk dat kinderen de juiste zorg krijgen. Wij gaan daarom niet alleen uit van de opinie van de behandelaar, maar halen bewijs uit het doen van psychologische tests. Verder zoeken wij de samenwerking op met scholen, kinderopvang en zorgverleners om zo vroeg mogelijk eventuele problemen te signaleren. Dit kan moeilijkheden thuis, op school of op latere leeftijd voorkomen".

Dokter Bosman biedt geestelijke gezondheidszorg bij onder andere depressies, autisme, AD(H)D, PTSS, stemmingswisselingen, dwang of angsten en heeft daarbij specifieke kennis in huis op het gebied van onder andere hoogbegaafdheid. De eerste signalementen bij kinderen en jongeren komen volgens Michiel Bosman vooral vanuit de huiselijke omgeving of school.
Bosman: "Het begint vaak met het vermoeden 'er is iets, maar we weten niet wat', waarna Centrum voor Jeugd en Gezin of de huisarts wordt geraadpleegd en ze via een verwijzing bij ons terechtkomen. Vervolgens gaan wij eerst goed kijken wat er aan de hand is, door middel van een gesprek en psychologische testen." Wanneer er sprake is van een psychologisch probleem of stoornis, wordt in overleg met de ouders een behandelplan opgesteld. En ook de omgeving wordt bij Dokter Bosman niet vergeten. "Een stoornis kan een groot effect hebben op iedereen in de omgeving. Wij geven daarom niet alleen ouders handvatten mee, ook willen wij de school erbij betrekken en bieden we speciaal voor vrienden en familie diverse trainingen aan", zo laat Michiel Bosman weten.

De vestiging van Dokter Bosman in Zutphen start met een klein team van vier personen, waaronder een (gz)psycholoog en een kinderarts. "Op basis van welke problematiek wij signaleren, bouwen we het team verder uit."

'We willen klein blijven, zodat we korte lijnen behouden'

Maar niet meer dan tien tot vijftien personen, zo benadrukt Bosman: "We willen klein blijven, zodat we korte lijnen behouden. Een persoonlijke aanpak staat bij ons namelijk centraal". De oprichter en psychiater is bovendien van mening dat meer kleinere klinieken het aantal langdurige opnames vermindert, wat de geestelijke gezondheidszorg veel kosten kan besparen.

Geen onbekende in de regio
Dokter Bosman werd tien jaar geleden opgericht in Utrecht en groeide uit tot een landelijke organisatie voor geestelijke gezondheidszorg, met vandaag de dag maar liefst 25 vestigingen in Nederland. Oprichter Michiel Bosman: "Toen we Dokter Bosman startten wist ik niet wat we moesten verwachten, maar we groeiden al snel en op een gegeven moment kwam er ieder half jaar een nieuwe vestiging bij." In deze regio is Dokter Bosman dan ook niet onbekend, zo zijn er vestigingen in Lochem, Haaksbergen, Ruurlo, Doetinchem, Arnhem en Brummen, en sinds vorige week is Zutphen hieraan toegevoegd. De reden is volgens de oprichter simpel: "We merkten dat in de regio Zutphen steeds meer vraag kwam naar ons specialistische zorg. We willen voorkomen dat cliënten ver moeten reizen of moeite hebben ons te bereiken, dus komen wij naar de cliënt toe".

Ook de samenwerking met de gemeente speelde hierin een rol zo laat Bosman weten: "Een goede samenwerking tussen gemeenten en ggz-instellingen is van cruciaal belang om goede zorg te kunnen leveren en wachttijden terug te dringen. De gemeente Zutphen is een voorbeeld van hoe de samenwerking ook kan".

Jeugdwet: vergoeding valt onder gemeente
Dokter Bosman Zutphen is specifiek gericht op het bieden van geestelijke gezondheidszorg voor kinderen en jongeren tot 18 jaar, maar sluit met de blik op de toekomst ook hulp voor volwassenen niet uit. Voornaamste struikelblok hierbij is volgens Bosman de dekking van de zorgkosten, waarbij hij vooral kritiek uit op de verzekeringsmaatschappijen: "Met de ingang van de nieuwe jeugdwet op 1 januari 2015 valt de vergoeding voor (psychologische) hulp aan kinderen en jeugdigen in de leeftijd tot 18 jaar onder de verantwoordelijkheid van de gemeente. Veel gemeenten, waaronder de gemeente Zutphen, willen die zorg voor kind en jeugd graag laten verlenen en zijn daarmee bereid dit te vergoeden. Maar vanaf het achttiende levensjaar is men wat de vergoeding betreft afhankelijk van de verzekeraar. Die dekken de kosten van deze zorg lang niet altijd".

Gesprekken met behandelaar én psychologisch onderzoek

Michiel Bosman kan alleen maar de hoop uitspreken dat dit in de toekomst verandert: "Verzekeraars komen hopelijk tot inkeer, zodat we ook op onze jeugdpraktijken uiteindelijk volwassenen kunnen behandelen. We zijn er tenslotte voor iedereen, kinderen, jongeren én volwassenen met psychische problemen of stoornissen".

Dokter Bosman Zutphen is gevestigd op de Dreef 4 in Zutphen. Voor meer informatie kan men de website raadplegen.


dokterbosman.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden