Foto: PR
Foto: PR

Historica over beeldend kunstenaars die collaboreerden tijdens de bezetting

Algemeen

GORSSEL - Op maandag 11 september belicht Dr. Claartje Wesselink de houding van de Nederlanders tegenover 'meegaande' kunstenaars in de Tweede Wereldoorlog. De tot nu toe bestaande mening is dat kunstenaars na de oorlog werden verguisd vanwege hun inschrijving bij de Kultuurkamer. Historica Wesselink spreekt dit tegen en legt de leden van de Gorsselse Kunstkring uit wat zij in haar onderzoek te weten kwam. De lezing wordt gehouden in Residentie de Roskam, achter Restaurant Loetje, Hoofdweg 26 te Gorssel en begint om 20.00 uur.

Weinig begrippenparen hebben een grotere impact gehad op de Nederlandse naoorlogse geschiedenis dan 'goed' en 'fout'. Dr. Claartje Wesselink is onderzoeker bij het Rijksmuseum en docent Cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. In de lezing neemt zij ons mee in het verhaal van haar proefschrift 'Kunstenaars van de Kultuurkamer', beeldend kunstenaars die collaboreerden tijdens de bezetting. Claartje Wesselink gaat in op de uiteenlopende redenen voor hun politieke houding en over hun kunstenaarschap, maar ook over hun naoorlogse zuivering, hun pogingen om hun oude faam te herwinnen en hun postume receptie.

Aan de hand van deze na 1945 vaak - maar niet altijd - in de vergetelheid geraakte kunstenaars maakt Wesselink eveneens duidelijk hoe de waardering van kunst verweven is met de collectieve herinnering en identiteit van een gemeenschap. De zaal is open om 19.30 uur. Niet-leden zijn welkom. Zij betalen 10 euro.


secretarisgkk@gmail.com

www.gorsselsekunstkring.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant