Afbeelding

Column Paul Bombeld - Welcome to Zutphen

Algemeen Columns

Welcome to Zutphen

Als u op de 5th Avenue in New York bij boekhandel Barnes & Noble naar binnenloopt, een verdieping afdaalt en dan naar rechts gaat komt u bij een gigantische afdeling met reisboeken. Van nagenoeg ieder land staan er tientallen, ook Nederland doet mee. Mijn oog valt op The Rough Guide to The Netherlands. Deze grote winkel heeft maar liefst 4 van deze reisgidsen op voorraad. De meeste aandacht gaat uiteraard uit naar Amsterdam, de molens, polders en dijken. Maar de auteur nodigt de lezers vooral ook uit om verder in het land een kijkje te gaan nemen. Tot mijn verrassing staat in een van Amerika's populairste reisgidsen over The Netherlands zelfs een halve pagina over Zutphen. En dan ben ik natuurlijk erg benieuwd wat ze daar in The States over ons Hanzestadje schrijven.

'18 kilometer ten zuiden van Deventer vindt u een stad waar u alles wat u van Nederland kent mag verwachten. Het centrum is een verzameling van tientallen oude gebouwen en een middeleeuws stratenplan waarbij alles draait om drie lange en aantrekkelijke pleinen; de Groenmarkt, de Houtmarkt en de Zaadmarkt. Bij het samenkomen van de eerste twee staat een 17-eeuwse klokkentoren, de Wijnhuis. Een groot deel van het centrum is autovrij, de ouderwetse winkels hebben het druk, net zoals de cafés en bars. Maar niet de duiven. Zutphen bouwde tien jaar geleden drie duiventillen waarin steevast de echte eieren worden vervangen door gipsen exemplaren. Een duif in Zutphen is nu een gemeentelijke zeldzaamheid.'

Ik sta met open mond te lezen. Zo zeldzaam is de duif toch niet in Zutphen? Maar ja, die Amerikanen moeten klaarblijkelijk toch echt iets hebben om niet naar uit te kijken. De reisgids gaat verder: 'Zutphen is gesticht in de 11e eeuw als versterkte fortachtige nederzetting bij de samenloop van de rivieren de Berkel en de IJssel. Daarna heeft het nog honderden jaren geduurd voordat Zutphen een belangrijke handelspost werd. Maar juist het succes bracht ook vreselijke tijden. Habsburgse legers plunderden de stad, maar het ergste kwam in 1572 toen de Spaanse troepen de Zutphense burgers uitmoordden.' En zo gaat het nog even verder in een van de belangrijkste reisgidsen van Amerika over Nederland en Zutphen. Uiteraard met veel historie, want daar hebben ze weinig van daar aan de andere kant van de grote plas.

Twee dagen later, bij het verlaten van ons B&B-adres laat ik nog even wat Engelstalige foldertjes van Zutphen achter. En vlak voordat we de laatste trein van Jamaica-station naar JFK-Airport nemen kijk ik nog even naar links. En ja hoor, daar ligt die dan precies tussen de wijken Brooklyn en Queens, de enige echte Sutphin Boulevard. Ik voel mij alweer bijna thuis.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant