Columns

Column Henrieke Schoonekamp - Boeken

Boeken

Niks beters dan op een vrije dag heel vroeg wakker worden om vervolgens een paar uur op de bank te ploffen met een goed boek. De hele wereld vergeten en mezelf verliezen in letters en woorden op papier die mij meenemen naar een andere wereld. En voor ik het weet is de ochtend half voorbij en wordt het tijd om echt iets te gaan doen. Schoonmaken en de was doen ofzo. Gewoon weer in de echte wereld dus.

Afgelopen zondagmorgen zat ik zo ook een paar uur op de bank. Nog één hoofdstuk, nog één bakje koffie… net zolang tot het boek uit was. Een boek dat ik uitgelezen heb, moet altijd een beetje landen als het indruk heeft gemaakt. Dan duurt het een paar dagen voor ik weer in een nieuw boek kan beginnen. Er zijn mensen die drie boeken tegelijk lezen. Dat kan ik niet.
Nog nadenkend over het boek krijg ik een berichtje van een vriendin of ik meega naar de boekenmarkt in Zutphen. Ja natuurlijk ga ik mee! Het was wel even het goede moment afwachten tussen twee buien door, maar het is gelukt. En zo liepen we over de boekenmarkt.
Ik houd niet van slenteren over markten, maar dit was leuk. Vriendelijke verkopers, niet al te veel kramen en gewoon heel veel boeken. Boeken die broer en ik als kind heel vaak hebben geleend bij de bieb (Bot en Botje) en boeken die ik heel graag eens zou willen lezen. Ergens bij één van de eerste kramen vind ik een reisboek van Boudewijn Büch. Een man die ik graag had willen ontmoeten en waarmee ik volgens mijn vader getrouwd was als ik een paar decennia eerder geboren was ("Lezen, schrijven en de vreemde obsessie om af te reizen naar de meest afgelegen eilanden ter wereld, dat hebben jullie allebei"). Maar ik heb al zoveel boeken. Dus ik koop het niet. Een paar kramen verderop ga ik toch overstag en koop een ander boek van hem. En wil eigenlijk dat andere boek ook. En dan begint de zoektocht. Want bij welke kraam lag dat boek nou ook alweer? Het duurt even, maar ik vind en koop het. Als ik even later vriendin ook weer terugvind zie ik ook haar met een dik boek onder haar vest lopen, het beschermend tegen de regen. Thuis begin ik meteen met lezen, mee in de wereld van Boudewijn Büch.

De volgende morgen ben ik vroeg wakker. Veel tijd om te lezen heb ik niet, ik zal toch naar Apeldoorn moeten om aan het werk te gaan. En bedenk me dan dat ik de auto kan laten staan. De trein rijdt niet, wel de bus. En die doet er bijna een uur over om in Apeldoorn te komen. Een uur om heerlijk te lezen. Laat dat spoor nog maar even dicht…

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzutphen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=720,721,723" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>