Afbeelding

Column Paul Bombeld - Stadswandelingen

Algemeen Columns

Stadswandelingen

Vanaf het terras van ijssalon Talamini zie ik een elektrisch toeristentreintje de markt oprijden. Voor de Wijnhuistoren houdt het stil en even later lijkt het of belangstellenden van alle kanten toestromen. Waar komen al die mensen plotseling vandaan? Wat is hier aan de hand?

Even later tref ik het wagentje opnieuw, nu in de Turfstraat. 'Fluisterboten' staat er op de dakrand en een fluisterschipper zit achter het stuur. Al snel heb ik het door, ik zit midden in de stadswandeling van stadsgids Frans Rozendal. En zo te zien heeft hij heel wat interessants te vertellen. Op deze prachtige ochtend hangen zo'n twintig toeristen aan zijn lippen.
Vijf jaar geleden is Frans met het organiseren van stadswandelingen begonnen. Indertijd was hij een gedreven stadsgids van de VVV, maar deze club ging plotseling failliet. Frans kreeg opdracht om iedereen die een stadswandeling had geboekt af te bellen. Maar dat wilde hij niet laten gebeuren. Hij vond het prima om rondwandelingen te organiseren via de VVV, maar als er geen VVV meer was dan maar zelf. En zo ontstond de keurige website www.stadswandelingenzutphen.nl. Regelmatig komen er ook reserveringen uit het buitenland binnen, want rondleidingen worden eveneens in het Engels en Duits gegeven. Zoveel dat Frans het in zijn eentje niet meer afkan. Inmiddels springen ervaren stadsgidsen Hans Kok en Jos Duykers regelmatig bij. En als er iemand mee wil die iets minder goed ter been is regelt Frans, net zoals vandaag, bij de fluisterboten het toeristentreintje, een verlengd golfkarretje met chauffeur.

Ook deze zomer levert zijn bedrijfje Stadswandelingen Zutphen weer een flinke bijdrage aan de toeristische ontwikkelingen van de stad. En niet alleen maar wandelingen, via de website zijn tal van combinaties te boeken. Na de stadswandeling kunnen liefhebbers de Wijnhuistoren beklimmen en aansluitend koffiedrinken in het Wijnhuisrestaurant. Maar er is ook een lunchwandeling die start met koffie en appelgebak, vervolgt met een stadswandeling om af te sluiten met een lunch bij een restaurant in de binnenstad. Bij de dinerwandeling wordt iedere gang in een ander restaurant in de binnenstad genuttigd.

Inmiddels hebben de gids Frans en zijn gevolg de Turfstraat verlaten. Via de onderdoorgang in de Rosmolensteeg staan ze uiteindelijk stil aan de Rozengracht. Geconcentreerd vertelt Frans over het Kloosterhof dat is ontstaan door bombardementen tijdens de tweede wereldoorlog. Vervolgens wijst hij over de Rozengracht richting het station. Daar op de plek van het voormalige postkantoor en C&A stonden voor de oorlog prachtige historische gebouwen. Na 1945 was daar niets meer van over en kwam de nieuwbouw.
Hier eindigt voor mij de stadswandeling, ik heb niet betaald en dan voel je je toch een beetje opgelaten. Thuis op de website lees ik nog tientallen reacties van enthousiaste bezoekers van historisch Zutphen. Voor hen is Frans de absolute held.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant