De officiële openingshandeling was, hoe kan het ook anders, het maken van een foto. Foto: Bernadet te Velthuis
De officiële openingshandeling was, hoe kan het ook anders, het maken van een foto. Foto: Bernadet te Velthuis

Burgemeester Vermeulen: 'Zutphen ademt World Press'

ZUTPHEN - "Zutphen ademt World Press", zo sprak burgemeester Annemieke Vermeulen donderdagavond 13 juli in de Walburgiskerk tijdens de officiële opening van World Press Photo 2017. Ze bedankte de organisatie, Stichting Walburgiskerk Zutphen (SWZ) en de vele vrijwilligers en sponsoren die samen deze unieke tentoonstelling mogelijk maken. "De spannende, mooie, ontroerende en tegelijkertijd tragische beelden brengen een massa mensen in beweging richting onze stad. Een goede promotie voor de stad die, zoals velen van jullie hopelijk met mij eens zijn, wel dé culturele hoofdstad van het oosten genoemd mag worden. Ik ben trots op Zutphen, de prachtige plek waar dit mag plaatsvinden en wens u allen veel verwondering".

Door Bernadet te Velthuis

Voor het derde jaar op rij heeft de Stichting 'Zutphen: Doen!' weer alles uit de kast gehaald om World Press Photo 2017 naar Zutphen te halen. Donderdagavond hadden de organisatie, SWZ, burgemeester Vermeulen, wethouder Sueters, sponsoren, vrijwilligers en genodigden zich verzameld in de Walburgiskerk voor de officiële opening. Peter Meulenbroek sprak deze avond namens de organisatie de aanwezigen toe en benadrukte het belang van Zutphen toeristisch op de kaart zetten. "De vele bezoekers hebben bovendien positieve gevolgen voor ondernemend Zutphen. We zijn dan ook ontzettend blij met deze internationale tentoonstelling". Dit werd beaamd door de voorzitter van SWZ die aangaf 'zeer verguld' te zijn dat het internationale evenement plaatsvindt in deze 'schilderachtige kerk'.

Na een kort intermezzo door cellist Jeroen van den Herder, onder andere organisator van het Cellofestival Zutphen, was het woord aan Anne Colenbrander, verantwoordelijk voor de samenstelling van de tentoonstelling World Press Photo 2017. Zij sprak vol lof over de prettige samenwerking met gelijkgestemden en vertelde over de doelstellingen van World Press Photo. "Tegenwoordig staat de persvrijheid steeds meer onder druk, wij vinden het daarom van belang om met deze tentoonstelling visueel journalisten een platform te bieden." Ondanks de vele uiteenlopende onderwerpen, van de oorlog in Syrië tot de vluchtelingen die naar Europa komen en van de neushoornjacht in Mozambique tot aan het gewone leven in een afgelegen dorpje in Rusland, hebben alle foto's volgens Colenbrander één belangrijke overeenkomst: "Het laat ons zien hoe de wereld is. Hiermee willen we niet alleen bewustzijn creëren, maar ook inspireren".

Speciaal voor de gelegenheid was stadsdichter Mas Papo gevraagd een gedicht voor te dragen. Hij nam de aanwezigen al dichtend mee in het moment waarop de winnende foto werd gemaakt, toen Mevlüt Mert Altintas de Russische ambassadeur Andrey Karlov neerschoot, het moment van 'dader en slachtoffer'.

Aansluitend aan de toespraak van de burgemeester, vertelde Meulenbroek over het 'randprogramma' van de tentoonstelling waaronder de film over 'Plastic soep', de diverse lezingen én het sterrendiner. Tot slot, als openingshandeling, werden wethouder Sueters, burgemeester Vermeulen, Colenbrander en diverse (aanwezige) sponsoren uitgenodigd om plaats te nemen in de 'World Press Photo' fotolijst en lieten zich op de gevoelige plaat vastleggen.

Geopend voor publiek
Vandaag vandaag, vrijdag 14 juli, is World Press Photo 2017 open voor het publiek (van 10.30 tot 17.00 uur) met vanavond om 20.00 uur een exclusieve lezing gegeven door Burhan Ozbilici de fotograaf van de winnende foto van World Press Photo 2017.

Voor meer informatie over de diverse activiteiten en openingstijden, zie de speciale World Press Photo editie in het Contact Zutphen-Warnsveld van deze week.  

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzutphen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=720,721,723" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>