Betty Vedder en Riemer van der Meulen vermaken de kinderen in het asielzoekerscentrum. Foto: Alize Hillebrink
Betty Vedder en Riemer van der Meulen vermaken de kinderen in het asielzoekerscentrum. Foto: Alize Hillebrink

Zutphense Leeuw juli 2017 - Betty Vedder en Riemer van der Meulen verstaan de taal van kinderen

Algemeen De Zutphense Leeuw

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuwen van deze maand zijn Betty Vedder en Riemer van der Meulen.

Jan Klaasen en Katrijn of ridder en jonkvrouw, het theaterduo Riemer en Betty is perfect op elkaar ingespeeld. Tweewekelijks op woensdagmiddag spelen ze muziek en theater voor en met kinderen in het asielzoekerscentrum. Samen zijn ze een team; als er één ziek is dan gaat het spel niet door.

Riemer: als de rattenvanger van Hamelen
Twee jaar geleden, tijdens de noodopvang in de Hanzehal dachten we: mensen die in nood zitten, daar willen we iets voor doen.
Zo is het begonnen. De eerste keer was wel spannend. We wisten totaal niet wat we konden verwachten. Alles was nieuw. De kinderen stonden ons niet juichend op te wachten. Tegenwoordig loop ik met mijn accordeon een rondje over het terrein en als de rattenvanger van Hamelen lopen ze als vanzelf achter me aan. Ik zwaai naar de volwassen en die zwaaien dan terug. Heel mooi. Het geeft warmte van binnen.
Vanwege de taalbarrière moesten we in het begin veel uitbeelden. Mimespelen, improviseren. En de taal van kinderen verstaan. Elke keer spelen we een nieuw verhaal. Ik speel muziek en begeleid de stukken. En ik speel ik de gek, de domme zeg maar. Dan gaat Betty achter mij aan met de mattenklopper en duik ik onder de tafel. De kinderen vinden dat prachtig!
Sommige kinderen komen niet makkelijk los. Stille meisjes, waarvan je het verdriet afleest. Dan vraag ik me af: wat zou die meegemaakt hebben? Maar je mag niks vragen.
Het mooie van muziek is dat het kinderen makkelijk in beweging brengt. We hebben daarom veel muziekinstrumenten. Die geven we aan de kinderen en die lópen ermee weg. Fantastisch.
Juist omdat ik gepensioneerd ben vind ik het fijn om deel uit te maken van de maatschappij. Mijn vader was de laatste jaren van zijn leven heel cynisch. Ik wil niet zo worden als hij. Daarom doe ik dit. En het geeft telkens weer een geluksgevoel.


Betty: die blije gezichten, daar doe ik het voor
Ons eerste optreden in de Hanzehal verliep direct al anders dan we gewend waren. Nog voordat we begonnen waren al onze spullen weg. De kinderen hadden alles meegenomen! We hebben altijd enorm veel spullen bij ons: decors, verkleedkleren, muziekinstrumenten. Natuurlijk brachten ze alles weer terug, maar toch, dat waren we niet gewend.
In het begin was het niet makkelijk. We moesten werken zonder woorden, want we spraken elkaars taal niet. Veel improviseren en thuis evalueren. Net zolang tot je weet wat werkt.
Soms zie je agressie onderling, dat was vooral in het begin best schrikken.
We hebben een vaste indeling. We zingen eerst ons lied: 'Falderaldera,' waarna we gaan dansen en springen. Daarna spreken de regels door. De kinderen mogen vervolgens zelf iets kiezen uit de muziekdoos. Dan vertel ik een verhaal en de kinderen spelen met de muziek mee. We hebben altijd een thema: dieren, kleuren en daaromheen doen we spelletjes en versjes.
In het spel met Riemer ben ik degene die corrigeert. Ik ben wat strenger, de verstandige en Riemer speelt de domme. Eigenlijk is Riemer de Jan Klaassen en ik ben de Katrijn.
Toch zijn er momenten dat ik weleens overweeg om ermee te stoppen. Als het een keer minder goed gaat. Ik ben nogal perfectionistisch. Dan mopper ik, maar na een paar dagen gaat het toch weer kriebelen. Dan zie ik bijvoorbeeld iets bij de kringloopwinkel liggen en komen er weer allerlei ideeën. Als vanzelf ontstaat er weer een nieuw verhaal voor de kinderen. Die blije gezichten die ik terugkrijg, daar doe ik het voor.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant