Met het planten van zonnebloemen werd onderstreept dat groene energie leidt tot een bloeiende toekomst. Foto: PR
Met het planten van zonnebloemen werd onderstreept dat groene energie leidt tot een bloeiende toekomst. Foto: PR

Opening zonnedak leidt tot meer initiatieven

WARNSVELD - Met de onthulling door wethouder Oege Bosch van Zutphen van een app met de actuele productiegegevens, is zaterdagochtend de zonnestroominstallatie op het dak van V.O.F. Berends Dairy officieel in gebruik genomen. De installatie is eigendom van Coöperatie Zonnepark Warken 1, onderdeel van ZutphenEnergie. 72 leden investeerden in de installatie. De provincie Gelderland betaalde twintig procent van de kosten. Als rendement ontvangen de leden de energiebelasting over hun aandeel in de productie van de installatie jaarlijks terug.

ZutphenEnergie had contact gezocht met melkveehouder Tonnie Berends, die denkt dat de melkveehouderij niet verder kan zonder te verduurzamen. Berends was verheugd: "Ik waardeer het doorzettingsvermogen van het bestuur. Zij moesten verschillende obstakels overwinnen voordat de stroom aan het net geleverd kon worden, en zie hier het resultaat."

Samen werken aan energieneutraal Zutphen
Willem van Stockum, voorzitter van de coöperatie, was zeer tevreden met het bereikte resultaat en de opkomst van meer dan de helft van de leden bij deze opening. De leden maakten met elkaar duidelijk dat zij graag een vervolg op dit eerste initiatief zien en dat ze daarvoor anderen gaan aanmoedigen. Van Stockum: "Dat is hartstikke mooi, want we moeten samen aan de slag om Zutphenenergieneutraal te maken. De volgende installatie komt waarschijnlijk op de Vrije School aan de Weerdslag. Ook wordt gesproken met andere dakeigenaren. Mensen die mee willen investeren kunnen zich aanmelden via de website www.zutphenenergie.nl."

Wethouder opent zonnepark
Wethouder Oege Bosch roemde het initiatief bij de opening: "We zijn als gemeente Zutphen heel blij met dit project, als zijnde het eerste grote collectieve zonneproject in de gemeente. Wij vinden het een mooi begin, en hopen dat er meer van dit soort initiatieven volgen. Dat is noodzakelijk voor een duurzame toekomst." Het door hem onthulde beeldscherm met de app die de opbrengst weergeeft, stond in een elektrische deelauto. Niet voor niets, want de gemeente wil elektrisch vervoer stimuleren.

Zonnebloemen voor bloeiende toekomst
Met het uitplanten van de door bestuurslid Gwenn van der Schee gekweekte zonnebloemen boven de kabel waarmee de stroom het net opgaat, werd onderstreept dat groene energie leidt tot een bloeiende toekomst.

reageer als eerste
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzutphen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=720,721,723" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>