Gedetineerden hopen op ‘rode knop’ tijdens The Challenge

ZUTPHEN - Twee gedetineerden van de penitentiaire inrichting (PI) Achterhoek in Zutphen doen maandag 19 juni mee aan The Challenge. Dit evenement in Zutphen is een initiatief van De Zutphense Uitdaging en is erop gericht om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te helpen aan een baan, stage of werkervaringsplek. Doel is om uiteenlopende kandidaten die beschikken over talent, inzet en betrokkenheid in contact te brengen met een werkgever uit de regio.

Broodfabriek
Maandag presenteren alle deelnemers zich in een soort openbaar sollicitatiegesprek en moeten ze antwoord geven op verschillende vragen. Dit gebeurt tijdens The Challenge, die vanaf 16.00 uur wordt gehouden in de Broodfabriek aan de Noorderhaven 49 in Zutphen. De organisatoren van de bijzondere netwerkbijeenkomst hebben zich laten inspireren door populaire talentenprogramma’s op televisie. Drukt één van de aanwezige werkgevers tijdens de presentatie van een kandidaat op de rode knop, dan is er sprake van een mogelijke match.

Mehmet (41) en Remy (36) zijn twee van werkzoekenden die hopen dat de rode knop voor hen wordt ingedrukt. Het liefst gaan ze aan het werk als lasser, schoonmaker, stratenmaker of in de groenvoorziening. Als het maar een job is waarbij ze de handen uit de mouwen kunnen steken en hard moeten werken.

Drempel
Beiden zitten ze momenteel vast in de penitentiaire inrichting Achterhoek in Zutphen. En een detentieverleden is doorgaans geen aanbeveling voor een werkgever om iemand in dienst te nemen. Toch hopen de beide mannen dat er werkgevers zijn die bereid zijn om over die drempel heen te stappen. “Ik wil werkgevers uitdagen om een ex-gedetineerde aan te nemen. Er zijn er heel veel die hun leven hebben gebeterd, maar geen mogelijkheid krijgen op de arbeidsmarkt”, zegt Mehmet.

Corrie van Heeswijk, plaatsvervangend hoofd detentie en re-integratie in PI Achterhoek, heeft de beide gedetineerden de afgelopen tijd voorbereid op hun deelname aan The Challenge. “Ik vind het heel dapper van ze dat ze hieraan mee doen, want voor een gedetineerde is dat best een stap. Wat extra knap is, is dat Mehmet en Remy bij The Challenge het podium opgaan om zich tegenover alle aanwezigen te pitchen. Dat doen ongeveer tien van de vijftig kandidaten. De anderen doen mee aan het matchcafé, een soort van speeddating tussen werkzoekenden en werkgevers.”

Kansen bieden
Mehmet en Remy hebben het grootste deel van hun straf er al opzitten en vanwege hun goede gedrag hebben ze bepaalde vrijheden verdiend, zodat ze al buiten de muren van de gevangenis kunnen werken. Toch blijft de stap naar een normaal bestaan lastig, beseft Corrie van Heeswijk. “Gedetineerden moeten opboksen tegen vooroordelen. Gelukkig zijn er heel wat gedetineerden die bereid zijn om te leren van hun fouten en die graag een toekomst willen zonder criminaliteit. Het hebben van een baan en daarmee inkomen is daarbij van groot belang. Daarom zijn we als gevangenis heel blij met dit initiatief om (ex-)gedetineerden en andere personen die een steuntje in de rug nodig hebben, kansen te bieden op de arbeidsmarkt.”

Reageer op dit nieuws 1
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5953883&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=contactzutphen.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=720,721,723" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>