Afbeelding

Column Paul Bombeld - Examencadeau New York

Algemeen Columns

Examencadeau New York

Het is een luidruchtige avond in eetcafé Corner Social. Vooral aan de tafel naast ons, waar zes twintigers het liefdesleven bespreken. De charmante serveerster doet er nog een schepje bovenop. Sex and the City is er niets bij. Lachen, gieren, brullen. Maar het is bovenal gezellig. Er heerst een swingend sfeertje hier op de hoek 126th street / Malcolm X Boulevard. Met alle ramen open, glipt de sfeer van buiten moeiteloos naar binnen.
Ondanks dat we de enige blanken in deze horecagelegenheid zijn is het verblijf aangenaam. Dit is het centrum van Harlem, hier gebeurt van alles op straat. Als we in de schemer teruglopen naar ons appartement in de 130th street stopt een auto van de New York City Police naast ons op de stoep. De agenten waarschuwen dat we beter snel naar ons slaapadres kunnen gaan. Als het donker wordt verandert de sfeer razendsnel. Het is voor onze eigen veiligheid. We volgen het advies direct op.

De eerste ideeën voor deze trip zijn van zes jaar geleden. Mevrouw Bombeld had besloten om, als de dochters naar de middelbare school gaan, een lang weekend individueel met ze op stap te gaan. De stad naar keuze werd uiteindelijk Antwerpen. En ik voegde daar in een adem aan toe dat, als ze zouden slagen, wij samen naar New York gaan. Zie het maar als examencadeau. En dat zijn blijkbaar uitspraken die goed worden onthouden, zes jaar lang zelfs. Want een half jaar geleden zei de hippe dochter plotseling: 'Pappa, over een half jaar ben ik geslaagd en jij zei dat we dan…'. Ik stond verbaasd over haar enorm goede geheugen, er viel niets meer te ontkennen. En het afgelopen weekend was het dan raak; met de oudste dochter zat ik in New York. Voor de gezelligheid reisden een vriendin van haar en haar vader met ons mee. Met ons vieren hebben we ons op en top vermaakt.

De musical Aladdin op Broadway, de Empire State Building, Times Square, Wall Street, de Brooklyn Bridge en de skyline van het Financial District, in vijf dagen tijd ging een wereld voor ons open. En dan mogen we die prachtige fietstocht van twee uur door het Central Park natuurlijk niet vergeten. De Big Apple is bijzonder indrukwekkend. Het overnachtingsadres was ook op en top. Als u met z'n vieren nog een prima slaapplekje voor een schappelijke prijs zoekt, stuur dan maar een mailtje.
Op Tweede Pinksterdag keerden we moe maar voldaan terug naar Nederland. In vijf dagen tijd hebben we twee nachten overgeslagen. Maar het was de moeite waard. Vader en dochter hebben weer veel gezien en heel veel geleerd. De familiebanden zijn weer flink aangehaald. En dat is plezierig, want over twee maanden gaat ze Warnsveld verlaten.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant