Column Paul Bombeld - 100 dagen

Algemeen Columns

100 dagen

De Warnsveldzaal van het oude gemeentehuis is deze dinsdagmiddag goed gevuld. Tientallen ondernemers zijn afgekomen op een terugblik op de eerste 100 dagen in Zutphen door de nieuwe burgemeester Annemieke Vermeulen. En ook ik ben reuze benieuwd.
De burgervader -of moet ik zeggen burgermoeder- voelt zich hier bij de bijeenkomst van de Maatschappij (voor Nijverheid en Handel) helemaal thuis, want van het departement Eemland heeft ze zeven weken geleden nog een prachtprijs gekregen. In haar vorige werkplek Leusden kreeg ze de prijs voor haar enorme drive in combinatie met actie- en resultaatgericht ondernemen. Dat lijken mij prachtige eigenschappen, Zutphen zet u schrap.

De burgemeester geeft aan beslist niet van de strakke lijnen te zijn. Vervolgens rolt ze van haar linker pols een elastiekje en rekt dat eens flink uit. 'Zó zouden we als lokale overheid moeten zijn. We moeten onszelf af en toe oprekken om nieuwe initiatieven mogelijk te maken. En als we dat regelmatig doen knapt vroeg of laat dat elastiekje. En de ambtenaar die dat overkomt krijgt van mij een eigengebakken taart. Want iedere ambtenaar die meebuigt loopt risico en dat moeten we als gemeente absoluut niet afstraffen.'
De bijna 40 zakenmensen in het zaaltje genieten volop van haar plannen en ik geniet mee. Het zal niet gemakkelijk worden in een stadhuis waarin de helft van de ambtenaren met geen stok in beweging is te krijgen en de andere helft de uitdaging wel aandurft. Maar daarvoor ontwikkelde de burgemeester een sterretjesplan. Iedere ambtenaar waarmee zij te maken krijgt en waarvan ze het idee heeft dat deze wel in is voor positieve veranderingen, krijgt -heel simpel- een sterretje achter zijn naam. Met deze mensen kan ze verder, de rest zal zich vroeg of laat op de eigen toekomst moeten beraden.
De investeringen in de stad wil de burgemeester ook wel even onder de loep nemen. Het is haar inmiddels opgevallen dat de afgelopen decennia wel ongelofelijk veel is geïnvesteerd in de zwakkeren in de samenleving en het sociale domein. Tegelijkertijd zijn het bedrijfsleven en de werkgelegenheid sterk verwaarloosd. En dan krijgen we het punt waar we nu staan: 25% van de beroepsbevolking is werkeloos. Zo vreemd vindt ze dat allemaal niet.

Maar Annemieke Vermeulen geeft aan er zin in te hebben en ik kijk geïnteresseerd mee. Want toen ik in december in de winkel tegen een paar politici mompelde dat ik nog wel een paar prachtige plannen voor de burgemeester heb die veel werkgelegenheid gaan opleveren kreeg ik direct het antwoord: 'Daar mag ze zich niet mee bemoeien, want daar gaat ze helemaal niet over.' Kortom, niet iedereen ziet de noodzaak van verandering in. Laat de burgemeester maar oppassen, anders worden het nog spannende tijden in Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant