Afbeelding

Volle bak tijdens open dag gevangenis Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - Het was druk afgelopen zaterdag bij de penitentiaire inrichting Achterhoek in Zutphen. De gevangenis hield een open dag en daarvoor hadden zich 289 belangstellenden aangemeld. Bovendien moesten er nog eens 180 nieuwsgierigen worden teleurgesteld. De gevangenis in Zutphen huisvest 24 uur per dag en zeven dagen in de week maximaal 240 gedetineerden en was dus ook tijdens de open dag gewoon in bedrijf. Vandaar dat slechts een beperkt aantal bezoekers, verspreid over de dag een kijkje kon nemen op plekken waar normaal gesproken geen buitenstaanders komen.

“Een kijkje in de gevangenis blijft iets bijzonders”, zo weet vestigingsdirecteur Ruut Bernsen van PI Achterhoek uit ervaring. “Veel mensen hebben een mening over de gevangenis en over de straffen die opgelegd moeten worden, slechts weinigen hebben een beeld van wat zich achter de gevangenismuren afspeelt. Om die reden vinden we het belangrijk om ieder jaar een open dag te organiseren. Om te laten zien hoe een gevangenis eruit ziet en te vertellen hoe het er hier aan toe gaat.”

De kleine driehonderd bezoekers kregen zaterdag van Bernsen en zijn gevangenispersoneel tekst en uitleg over het werken en verblijven in een penitentiaire inrichting, daarnaast werden ze rondgeleid. Zo werd een kijkje genomen op een afdeling waar de cellen zich bevinden, kon een (lege) cel bezichtigd worden en werden ook de sportruimte, het multifunctionele stiltecentrum waar plek is voor diverse geloofsovertuigingen, de luchtplaats, de bezoekzaal waar gedetineerden familie of vrienden kunnen ontvangen, de medische dienst en de afzonderingsafdeling en bijbehorende luchtkooi bezocht.

“Het veel gehoorde vooroordeel dat het hier een hotel zou zijn, wordt na een bezoek aan een open dag wel bijgesteld”, zo weet directeur Bernsen. “Een gevangenis heeft de nodige faciliteiten en gedetineerden hebben de mogelijkheid om bijvoorbeeld te werken en deel te nemen aan verschillende activiteiten. Maar dat wel met als doel ze voor te bereiden op een geslaagde terugkeer in de samenleving, met een leven zonder criminaliteit. Wat bij een open dag altijd veel indruk maakt is dat je in een gevangenis toch echt je vrijheid kwijt bent. Vele uren doorbrengen in een cel van nog geen tien vierkante meter, die alleen het personeel kan openen, en zonder enig contact met de buitenwereld, dat is echt geen pretje.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant