Afbeelding

Column Paul Bombeld - Gratis koffie

Algemeen Columns

Gratis koffie

Misschien kunt u zich nog herinneren dat er in de regio Zutphen in de decembermaand Douwe Egberts waardepunten werden ingezameld. Namens de Lionsclub Zutphen mocht ik deze actie mede-organiseren. En ook in het derde jaar op rij hebben we er weer ongelofelijk veel verzameld. Als u het helemaal precies wilt weten: 1.308.151 punten. Een prachtig resultaat.
Omdat niet overal in Nederland de DE-punten in dezelfde maand worden ingezameld, duurde het tot eind maart voor we deze punten daadwerkelijk konden inleveren. Bij een aannemersbedrijf op een klein industrieterrein in Stompwijk bij Zoetermeer kwamen alle punten samen. Honderden dozen met 57 miljoen punten vormden aan het eind van de ochtend een indrukwekkende muur. Douwe Egberts levert in ruil daarvoor ruim 100.000 gratis pakken koffie aan de Voedselbanken.
Zo'n tien dagen later kwamen -afgelopen woensdag- de pakken koffie al aan in Zutphen. Dit jaar maar liefst 2468 stuks en dat betekent dus een jaar lang iedere drie weken een gratis pak koffie in het voedselpakket.
Ik kreeg -heel aardig- van de Voedselbank een uitnodiging om bij de ontvangst van deze pallets koffie aanwezig te zijn. En dan kom ik natuurlijk graag, want dan kan ik mooi eens even kijken hoe dat systeem werkt, daar aan de Groenmarkt in Zutphen. Want buitenstaanders, niet gehinderd door enige kennis, zeggen al snel dat de cliënten van de Voedselbank hun pakket met een Mercedes of BMW komen ophalen. Maar het werd mij al snel duidelijk dat daar niet veel van klopt.
Bestuurslid Wim Blom zit op de praatstoel en is graag bereid mij een rondleiding te geven. Rechts tegen de muur van het oude Aldi-pand staan twee inloop-vriezers. Hier wordt het rest-brood dat bijna dagelijks van bakkerijen en supermarkten binnenkomt ingevroren en bewaard. In de enorme koeling staan tientallen kratjes met verse asperges. Onverkoopbaar omdat ze bij het oogsten zijn gebroken, maar nog prima te gebruiken in de soep. En in het magazijn staan pallets vol met macaroni, ketchup, pindakaas en chocopasta.
Verrassend. In een hoekje staan een stuk of tien jarige job-pakketten. Kinderen van cliënten krijgen op hun verjaardag een extra feestpakket. Wim maakt er voor mij eentje open. In de doos zit o.a. een set Stabilo-stiften, een cowboyhoed, een zak minimarsjes, slingers en een zak kleurrijke ballonnen. Ongelofelijk leuk en heel attent.
Met meer dan vijftig vrijwilligers zorgt de Voedselbank er wekelijks voor dat in de armste gezinnen in en rond Zutphen toch een gezond maal op tafel komt. Met af en toe iets extra's. En als u afgelopen december uw Douwe Egberts punten heeft ingeleverd, heeft u een prachtige bijdrage geleverd. En blijf vooral sparen, want straks in december staan de inzamelzuilen er weer.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant