Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Beste Binnenstad

Algemeen Columns

Beste Binnenstad

"Zutphen behoort tot tien beste binnensteden van Nederland" lees ik online in deze krant. En Zutphen maakt daarmee kans op de titel "Beste Binnenstad 2017-2019" in de categorie middelgrote steden.

Tof, is mijn eerste reactie. Waar kan ik stemmen, bij wie moet ik slijmen en wie kan ik omkopen om deze titel te krijgen? Dat laatste is natuurlijk een geintje, maar ik wil wel dat Zutphen wint! We hebben eerdere deze titel gehad, van 2005 tot 2007. Tien jaar na dato zou het gewoon geweldig zijn om deze titel weer op de toegangsborden van Zutphen te zien hangen.

Waarom? Omdat ik er van baal als ik de lege winkels in de binnenstad zie en hoop dat deze prijs toeristen en bezoekers aantrekt zodat ondernemers en winkeliers mooie winkels willen starten in de binnenstad. Dan ziet het er weer een stuk aantrekkelijker uit.

En omdat ik "al" twee dagen aan het mopperen, zeuren en klagen ben omdat de IJsselkade dicht is en ik toch echt iedere dag naar Apeldoorn moet om aan het werk te gaan. Maandag sta ik in een file van 20 kilometer op de A1 omdat ik via Deventer naar Apeldoorn ga, dinsdag probeer ik op slinkse wijze op andere manieren de IJssel over te komen, maar dat duurt net zo lang. Ik stop met mopperen hoor, zinloos en het duurt nog een half jaar. Werk in Zutphen zoeken is met mijn vak geen optie en in Apeldoorn gaan wonen vind ik het slechtste idee van Nederland. En ik weet dat de werkzaamheden voor een heel goed doel zijn: Zutphen nog leuker, mooier én toegankelijker maken. Even de kiezen op elkaar dus, de trein en de fiets mijn maatjes maken voor woon-werkverkeer en weten dat Zutphen echt de mooiste binnenstad heeft straks. En daarom verdienen we nu de titel al. Omdat we allemaal met een beetje gemopper de overlast accepteren, maar vooral uitkijken naar hoe mooi de IJsselkade en de Oude IJsselbrug straks zijn.

Ik heb op de website van deze verkiezing gekeken, maar kan niet vinden wie onze concurrenten zijn. Via social media vind ik wel Roosendaal en Leiden. Wij zijn leuker. En mooier. Overduidelijk.

Nog een persoonlijke reden: Omdat ik de postcode 7201 heb en net aan de rand van de binnenstad woon. En met vrienden uit andere plaatsen altijd langs Droge Nap onder de toren naar de markt loop en hen de hofjes, de Walburgiskerk en de IJssel laat zien. En natuurlijk over de Martinetsingel loop van waar het mooiste uitzicht op de oude binnenstad is. Omdat ik hen altijd zeg dat ik in de mooiste stad van Nederland woon. En als we winnen kan ik trots tegen heel de wereld zeggen: "Kom maar langs, kom maar naar Zutphen, kom maar koffie drinken, want ik woon in de beste binnenstad van Nederland. Feit!"

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant