Werk van kunstenaar Joop Plasmeijer van de Marspoortstraat in Zutphen, uit de collectie van Harry Dijkman. Foto: PR
Werk van kunstenaar Joop Plasmeijer van de Marspoortstraat in Zutphen, uit de collectie van Harry Dijkman. Foto: PR

Tentoonstelling naïeve kunst laatste eerbetoon Zutphense Harry Dijkman

Algemeen

ZUTPHEN – In atelier 't Pakhuys, Bekelkade 15a in Zutphen, is een tentoonstelling gewijd aan naïeve kunst van de Zutphense Harry Dijkman. De stichting Naïeve Kunst Collectie Harry Dijkman ziet deze tentoonstelling als een laatste eerbetoon aan de in 2013 overleden oud-journalist. Yvonne van der Houwen-Lelieveld, voorzitter van de stichting en oud-wethouder cultuur opent de tentoonstelling zaterdag 15 april om 13.30 uur. Publiek is die middag welkom tot 17.00 uur; op eerste en tweede Paasdag van 14.00-17.00 uur.

Met veel passie deelde Dijkman zijn liefde voor naïeve kunst. Onder meer in zijn galerie Rodetoren4. De tentoonstelling bestaat uit een selectie van bijzonder werk dat Harry Dijkman aankocht van kunstenaars uit onder meer Polen en voormalig Joegoslavië. Sprekende namen zijn Tadeusz Zak, Milan Nad en Josip Generalic. Ook met kunstenaars dichterbij bouwde de verzamelaar een warme band op. Onder meer Peer Mijland uit Brummen, Joop Plasmeijer uit Beckum, G. Dieckmann uit Duitsland en de Vlaming Wim van Rompuy.

Harry Dijkman (1952) genoot altijd al van naïeve kunst; de verzamelwoede kwam op gang toen hij als journalist met een Brummense delegatie afreisde naar partnergemeente Krotoszyn in Polen. Hij zei daarover in een interview: "Daar bleek naïeve kunst betaalbaar te zijn en toen was het hek van de dam."

Kunstadviseur Erik Vruggink heeft in opdracht van de stichting uit de nalatenschap van Dijkman toonaangevende werken geselecteerd. Het resultaat is een overzicht van een kunstvorm die getuigt van een enorme diversiteit. Kleurrijk, speels en soms ronduit hilarisch.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant