Achtste groepers basisschool Arcade legden kransen bij het Canadezenmonument. Foto: Alize Hillebrink
Achtste groepers basisschool Arcade legden kransen bij het Canadezenmonument. Foto: Alize Hillebrink

Kinderen Arcade legden kransen bij het Canadezenmonument

Algemeen

'Ieder mens heeft zijn eigen bevrijdingsverhaal' 

WARNSVELD - Dinsdagmorgen 4 april vond de herdenkingsplechtigheid plaats voor de Canadese militairen die 72 jaar geleden hun leven gaven voor de vrijheid van Warnsveld. Twee groepen 8 van basisschool Arcade legden kransen bij het Canadezenmonument aan de Kerkhofweg.

Door Alize Hillebrink

Henk Dijkman (83) is speciaal voor de plechtigheid overgekomen uit Canada. Hij was elf toen het grote gevecht tussen de Duitsers en de Canadezen plaatsvond. "Ik woonde in het huis met het rode dak." Aan de overkant van de straat, staat op steenworp afstand van het monument een statig huis. Meesterswoning' staat er boven de deur. Zijn vader was schoolhoofd van de Leestense school.

Dijkman: "Het was 4 april in de ochtend dat een Duitser aan onze deur kwam om gereedschap te lenen. Hij adviseerde ons niet in de kelder te schuilen maar in de gang, zodat we bij brand nog konden ontsnappen. 's Middags kwamen de granaten. Met mijn ouders, grootouders en zus lagen we in de gang op ons buik. Het vuurgevecht was hevig. Eén granaat kwam op ons schuurdak terecht, die vloog in brand. Toen de Canadezen kwamen was het gelukkig snel voorbij.

Het monument aan de Kerkhofweg staat symbool voor de bevrijding en memoreert de gesneuvelde Canadese soldaten en één Britse militair. Hun 36 namen staan op drie plaquettes. Dijkman: "Er zijn net zoveel bevrijdingsverhalen als mensen die bevrijd zijn. Ieder mens heeft zijn eigen verhaal."

De plechtigheid werd georganiseerd door Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld.

Henk Dijkman en zijn vrouw Lorraine leggen bloemen bij het monument. Foto: Alize Hillebrink
Henk Dijkman. Foto: Alize Hillebrink
Henk Mulder van het Comité Herdenkingen Tweede Wereldoorlog Warnsveld. Foto Alize Hillebrink
Canadezenmonument. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant