Kinderen van groep vijf en zes kijken toe bij het ophangen van gierzwaluwkasten aan hun school. Foto: PR
Kinderen van groep vijf en zes kijken toe bij het ophangen van gierzwaluwkasten aan hun school. Foto: PR

Gierzwaluw vindt woonruimte op scholen in Zutphen

Algemeen

ZUTPHEN - De gierzwaluw in Zutphen lijdt aan woningnood. Broedplaatsen verdwijnen door woningisolatie en nieuwbouw. Vogelwerkgroep Zutphen hangt daarom dit jaar tientallen nestkasten op en betrekt daar op ludieke wijze ook kinderen bij.

Zwaluwgeluid giert de kinderen van de Kennedyschool tegemoet. Afgelopen donderdag 23 maart kijken kinderen van groep vijf en zes bij het ophangen van gierzwaluwkasten aan hun school. Het is spannend want daar is een heuse hoogwerker voor nodig.

Ondertussen laat vogelliefhebber Anne Marie Starreveld zien hoe een nestkast er van binnen uit ziet en vertelt hoe groot een gierzwaluw is en hoe hard hij vliegt. Eén jongen weet zelfs waarom de nestkasten dichtbij elkaar hangen: "Omdat de vogels koloniebroeders zijn."

Bij middelbare school Het Stedelijk Zutphen is een brugklas getuige van het ophangen van drie duo-kasten met in totaal zes nestplaatsen. De mannen van de uilenwerkgroep, gezeten in een hoogwerker gesponsord door Schildersbedrijf Terlak, bevestigen op vijftien meter hoogte de gierzwaluwkast aan de schoolmuur.

In mei, als de gierzwaluwen weer terugkomen uit Afrika, wordt op beide scholen een les gegeven over de gierzwaluw. Anne Marie: "Omdat de kasten op scholen zijn gehangen hopen we dat kinderen de gierzwaluw zullen gaan volgen in het broedseizoen."

Les over de gierzwaluw
Scholen die belangstelling hebben voor een les (groep 5 basisschool en brugklas) kunnen een mail sturen aan vwgzutphen@gmail.com

Op Het Stedelijk worden drie duo nestkasten opgehangen aan de schoolmuur. Foto: PR
Met een hoogwerker worden de nestkasten opgehangen. Foto: PR
Vogelliefhebber Anne Marie Starreveld liet zien hoe een nestkast er van binnen uit ziet.Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Zutphen-Warnsveld