Afbeelding

Column Paul Bombeld - Prietpraat

Algemeen Columns

Prietpraat

Het kan aan mij liggen, maar als ik van Zutphen naar Eefde rijd let ik nauwelijks op de weg. Of ik wil of niet, mijn ogen dwalen bijna constant af naar de bomen op de dijkjes naast de weg. U heeft ze vast ook al wel gezien. Het Witte Lint noemen we deze prachtige bomenrij. Nou ja prachtig, ze staan na een paar windvlagen inmiddels schots en scheef. Had echt niemand dat vooraf kunnen bedenken?

Precies twee jaar geleden schreef ik op deze plek al over die vreemde dijkjes met die scheve proef-boompjes. De provincie had toen net een paar prachtige borden laten maken met het opschrift: 'proefopstelling van het Witte Lint'. Op enkele plekken was de opdrachtgever in praktijk aan het testen hoe het de nieuwe boompjes zou vergaan. En dat ging vast geweldig, want ruim een jaar later werden er zomaar 1300 gepland.

Het idee voor het Witte Lint komt overigens van een duur projectbureau met de naam Atelier de Lyon. Klinkt deftig. En dan ben ik altijd benieuwd hoe zo'n bureau op het idee is gekomen. En dat wordt op de website verwoord in de volgende zinnen. Let goed op: 'Om de lijn van de parkway te kunnen maken is een bouwdoos van elementen gemaakt. Die elementen bestaan uit eisen die aan de ruimte gesteld worden, uit eisen aan kruisende kunstwerken, materiaal en kleurgebruik en uit duidelijk ontworpen elementen zoals het wegprofiel.'

Hallo, bent u er nog!!! Gelukkig maar, want dan weet u nu dat een bureau met dit soort prietpraat de opdracht van in totaal 800.000 euro wist binnen te slepen. En ook de subsidiepot Mooi Nederland was direct zó enthousiast dat ze er spontaan nog eens 800.000 euro bijlegden. En ik als simpele ziel begrijp er helemaal niets van en sta met stomheid geslagen. Die zielige boompjes. En als u als cultuurbarbaar niet weet waar die sokkels onder die bomen naar verwijzen, wil ik dat ook nog wel verklappen. Deze stenen palen verwijzen naar de naburige vlechthagen in het landschap. Alleen heb ik geen idee waar zich die hagen dan bevinden. Ik zal deze lente eens goed opletten als ik door de omgeving fiets. En anders mailt u mij maar, het adres staat hierboven.

Dan zitten we nog met zes kilometer aan schots en scheve meidoorns. Maar ik heb een oplossing. En die stel ik zonder interessante prietpraat kosteloos beschikbaar. Plaats over de kop van de betonnen zuilen een stevige metalen kap. En bevestig aan de zijkant van die kap twee opstaande pinnen voorzien van een rubberen laag die de bomen niet beschadigd. En dan kunnen de bomen vrijelijk bewegen en groeien. Alleen nog een vraagje vooraf: staan de sokkels wel stevig in de grond?

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant