Zo'n vijfendertig toekomstige eigenaren waren getuige van dit moment, met helemaal links boer Tonnie Berends. Foto: Alize Hillebrink
Zo'n vijfendertig toekomstige eigenaren waren getuige van dit moment, met helemaal links boer Tonnie Berends. Foto: Alize Hillebrink

Startsein bouw zeshonderd zonnepanelen op dak veestal Warken

Algemeen

WARNSVELD - Afgelopen zaterdag 11 maart werd het startsein gegeven voor de bouw van zeshonderd zonnepanelen in het buurtschap Warken in Warnsveld. De installatie wordt eigendom van Coöperatie Zonnepark Warken 1. Zo'n vijfendertig van de vijfenzeventig toekomstige eigenaren waren getuige van dit zonnige moment.

Alize Hillebrink

De zon schijnt optimaal als voorzitter Willem van Stockum het touw lostrekt van het metershoge bouwbord. Er wordt geklapt en gejoeld. Het enthousiasme is groot en Van Stockum is in zijn nopjes: "Het duurde even en we moesten wat drempels over, maar nu is het eindelijk zover. Ik ben trots dat het is geslaagd." De deelnemers betalen gezamenlijk de zonnepanelen en verdienen hun inleg terug via een teruggaaf van de energiebelasting. De provincie Gelderland doet ook een duit in het zakje. Bestuurslid Jan Fikken: "De provincie vindt het belangrijk dat we dit doen en geeft een bijdrage van twintig procent op de investeringskosten."

Wethouder Coby Pennings is ook aanwezig maar 'niet in de functie van wethouder'. Haar man is bestuurslid van de coöperatie, maar er is géén belangenverstrengeling, benadrukt Pennings. "Ik ben hier vandaag als mede-eigenaar. Ik heb thuis al zonnepanelen op mijn dak en met de aankoop van vier zonnepanelen erbij is ons huis energieneutraal."

Boer Tonnie staat er glunderend bij. Hij is trots dat zijn dak gebruikt gaat worden voor de opwekking van zonne-energie. Hij hoopt dat ook de andere zijde van het dak nog aan de beurt komt. Van Stockum twijfelt hierover. "Waarschijnlijk is er op de andere kant te weinig zon."

Maar ZutphenEnergie heeft nog meer plannen. Zo is er overleg met woningbouwverenigingen en gesprekken met bedrijven op de Mars over een vervolgproject. Van Stockum: "We willen nog meer daken voorzien van zonne-energie. De bereidheid is groot."

In april worden de zonnepanelen in Warken gemonteerd zodat er al optimaal profijt is van de vele zonuren van het komende zomerseizoen. Geïnteresseerden voor een vervolgproject kunnen zich aanmelden via het website.


www.zonneparkzutphen.nl

Onthulling bouwbord, met op de achtergrond het dak van de boerderij waar de zonnepanelen op komen. Foto: Alize Hillebrink
Onthulling bouwbord coöperatieve zonne-installatie Warken. Foto: Alize Hillebrink

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant