Voorzitter Stichting Toeristisch Varen Jan Nieuwburg: 'Zolang het nog kan doe ik waar ik zin in heb.' Foto: Alize Hillebrink
Voorzitter Stichting Toeristisch Varen Jan Nieuwburg: 'Zolang het nog kan doe ik waar ik zin in heb.' Foto: Alize Hillebrink

Jan Nieuwburg: Twintig jaar koers houden op de Berkel

Algemeen

ZUTPHEN - Bij Hovenaar Jan Nieuwburg (73) is er niet gauw een man over boord. Wat begon als geintje groeide uit tot een professionele vrijwilligersorganisatie met vijfenvijftig schippers, zeven fluisterboten en ruim dertigduizend passagiers per jaar. Een terugblik op twintig jaar schipperen op de Berkel, van rustig vaarwater tot woelige baren.

Alize Hillebrink

Niet gefluisterd maar gezongen wordt er in de bovenzaal van het IJsselpaviljoen. Het schipperskoor van de Fluisterboot oefent uit volle borst voor hun naderende optreden. "We kunnen niet zingen, maar we oefenen toch," grinnikt Jan Nieuwburg. Drie accordeons en een gitaar begeleiden de schippersmedley 'In dat kleine café aan de haven'. Een koffieconcert op zondag 19 maart in de Buitensociëteit van de Hanzehof in Zutphen, ter gelegenheid van de twintigste verjaardag van Stichting Toeristisch Varen. Gasten krijgen gratis koffie met gebak en een cadeautje. "Dat cadeautje is nog een geheim."

Geboren ondernemer
Jan Nieuwburg is een geboren horecaondernemer. "Mijn vader zat al in de horeca. Ik kom uit een echt ondernemersgezin. Ja, ik weet dus hoe de hazen lopen. Als kind was ik al voorzitter van de schoolvereniging en de sportclub, tja dat ging gewoon zo." Ondanks een tia en een pacemaker oogt hij jong en vol actie. "Ik heb elke avond wat. Ik kegel, schiet, zing, vaar, speel trompet en ben 'veurzitter'. Zaterdags maak ik ruzie met mijn vrouw en zondags maak ik het weer goed, dat doen we al meer dan vijftig jaar. Zolang het nog kan doe ik waar ik zin in heb."

Als medebedenker van de Giethoornse punters op de Zutphense Berkel is hij binnenkort twintig jaar voorzitter van de Stichting Toeristisch Varen. Terugblikkend ging het niet altijd met de stroom mee.

Vallende tak
"Het grootste dieptepunt was de vallende tak op een groep toeristen nabij de aanlegsteiger van de fluisterboten. Het was in de zomer van 2015. Ik voer op dat moment met een groep toeristen op de Grote Gracht. Een collega op de fiets kwam me waarschuwen. Zo snel mogelijk voer ik terug. De hulpverleners, traumaheli noem het maar op, waren in grote getale aanwezig. Dat was heftig. De pers viel over ons heen. Het was een ongelukkige samenloop van omstandigheden, maar ze wilden natuurlijk een verantwoordelijke aanwijzen. Het was een trieste gebeurtenis."

Speciale uitjes en toekomstplannen
In de loop der jaren staat bij de vaarclub niet alles meer in het teken van water. Inmiddels zijn er paardentrams, een fluisterkar, een schipperskoor en speciale uitjes als 'Culinair langs de Berkel' en 'Rondom Huize Voorst'.

De fluisterschippers houden koers want er zijn altijd plannen voor de toekomst. "We willen onze opstapplaats vergroten en een haven realiseren, zodat de boten makkelijker kunnen draaien, passagiers beter in- en uit kunnen stappen en ook invaliden mee kunnen via een speciale tillift-constructie. Ook onderzoeken we samen met de Berkelcompagnie of we vrijstelling kunnen krijgen van onze vaarbewijzen. Vorig jaar moesten we namelijk ineens gekeurd worden, moet je voorstellen! Kerels van 65 tot 80 jaar die op les moeten, een diploma moesten halen. Zo'n vaarbewijs kost een hoop geld en gedoe en eerlijk gezegd, waar is het voor nodig? De enigen op de Berkel naast een paar kano's zijn wij!".

Jan Nieuwburg-brug
Grandioos was het herstel van de verbinding tussen de Berkel en de Grote Gracht in 2009 waardoor de fluisterboten de Grote Gracht op konden varen. "Ja dat was een topjaar," mijmert Jan. Het aangelegde bruggetje is vernoemd naar Jan Nieuwburg. "We hopen ook op een doorgang naar de Vispoortgracht, ooit."

Een ander hoogtepunt is Sail Amsterdam. "Met alle schippers en boten op de vrachtwagen gaan we dan naar Amsterdam. Muziek maken op het IJ met als doel? Zutphen laten zien natuurlijk! Dat willen we echt. Proberen om bij te dragen en mensen blij te maken. Het gaat ons niet om het geld. Zutphen is gewoon een leuke stad. Dat zegt iedereen. En dat klopt! Ja, je moet wel gek zijn van Zutphen om dit te doen, en dat ben ik!".

Ondertussen is een nieuw lied ingezet. Wijdbeens en in driekwartsmaat zingen de schippers over de Zuiderzee. De aanstekelijke klanken maken het onmogelijk om niet mee te zingen. Dat belooft wat op 19 maart.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant