De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw november 2016 - Heleen Buijs: ‘Iedereen heeft iets moois in zich’

Heleen Buijs: ‘Wat je voor een ander doet komt ook weer bij je terug’
Heleen Buijs: ‘Wat je voor een ander doet komt ook weer bij je terug’

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Heleen Buijs.

Heleen Buijs (64) is een Warnsveldse tijger met een overvolle agenda. Met hart en ziel is ze voorzitter van de Dorpsraad Warnsveld en als trouwambtenaar sloot ze al meer dan vijfhonderd huwelijken. Net zo lief leest ze voor aan kinderen of drinkt koffie met ouderen. "Strijdvaardig ben ik ja, maar je moet altijd met elkaar in gesprek blijven." 

Ik heb altijd vrijwilligerswerk gedaan naast mijn werk. Als onderwijzer wilde ik geen frik worden. In de jaren tachtig demonstreerde ik al mee bij de anti-kernwapendemonstraties, dan zagen mijn ouders mij gaan... Ik zat in de vrouwenbeweging, vredesbeweging, politieke partijen en daarna was ik enige tijd gemeenteraadslid voor GroenLinks. 
Toen ik zestien jaar geleden een advertentie 'trouwambtenaar gezocht' zag dacht ik: dat wil ik! Trouwambtenaar zijn is geweldig. Je hebt met iedereen te maken. Ieder heeft zijn eigen verhaal en eigen geschiedenis. Ik wil altijd weten wat er achter iemands persoon zit. Iedereen heeft iets moois in zich. De levensverhalen zijn vaak bijzonder. Ik heb al meer dan vijfhonderd huwelijken gesloten. Ik kan me soms verbazen over wat ik teweeg kan brengen. Je ziet soms zoveel gedoe in families, maar als het mij lukt dat het bruidspaar de deur uithuppelt dan ben ik blij. Zelf ben ik al meer dan veertig jaar getrouwd. Het gaat om vertrouwen en communicatie. Dat je het goed hebt met elkaar, elkaar niet de loef afsteken, dat is mijn instelling.
Het is misschien mijn protestants-calvinistische achtergrond, ik weet het niet, maar ik móét iets doen voor de maatschappij. Alleen dat móéten dat moet er nog af, haha. Ik wil betrokken zijn en proberen te verbinden. Wat je voor een ander doet komt ook weer bij je terug. 
Tijdens de herindeling van Zutphen-Warnsveld in 2004 ging ik mee met de bus naar Den Haag. Daarna volgde de strijd om de burgerbalie. Er werd soms stevige taal gesproken, maar ik heb altijd voor ogen gehouden dat ik in gesprek wilde blijven. Boosheid kan wel, maar daar schiet je niks mee op. Praten en luisteren én in gesprek blijven. Ik ben een polderaar. 
Ieder krijgt in het leven zijn deel. Bij iedereen is verdriet. Door moeilijke dingen te overwinnen ga je  anders naar het leven kijken. Je komt bij de essentie en je ziet dat niets zo vanzelfsprekend is als het lijkt. Ik wil altijd het positieve blijven zien. Een gebeurtenis, hoe naar ook, levert altijd ook iets positiefs op. 

 

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Nieuwsoverzicht

Meer berichten