Wil Taken: 'Ik ben een bomenman'
Wil Taken: 'Ik ben een bomenman'
De Zutphense Leeuw

Zutphense Leeuw februari 2017 - Wil Taken: 'Wij hadden het makkelijker dan de jeugd van nu'

Zutphense helden, u kent ze wel. Ze zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Onmisbaar zijn ze, maar wat drijft hen, wat is hun geheim? De Zutphense Leeuw is een schriftelijke onderscheiding die Alize Hillebrink namens Contact uitreikt aan deze helden. De Zutphense Leeuw van deze maand is Wil Taken.

Weer of geen weer, in de natuur is hij in zijn element. Wil Taken (72) is het liefst de hele dag buiten. Iedere winter begeleidt hij 12-jarigen bij het snoeien van knotwilgen in de buurt van Zutphen. En dat al meer dan vijfentwintig jaar. Met rode konen en vol passie brengt hij zijn kennis over. "Ik hoop dat ze later ook de natuur in gaan."

Soep, stokbrood en koukleumen, dat hoort erbij. We werken drie uur per ochtend. Maar niet in de regen of bij slecht weer. Het moet leuk zijn. Dat staat voorop. Ik wil dat de kinderen een leuke ervaring hebben.
Als kind groeide ik buiten op. Met een beetje weer ging je naar buiten. We speelden glijbaantje in oude wilgen. Je klom erin en dan kon je door de wilg naar beneden glijden. Eindeloos. Wij hadden het makkelijker dan de jeugd van nu, je had niet zoveel afleiding. Je had geen tv, geen iPad. Als zevenjarige stond ik al met een zaag wilgen te knotten. Mijn vader was timmerman en mijn moeder kwam van de boerderij. Mijn grootvader klompenmaker en mijn overgrootvader schoenmaker. Het ambacht zat er dus wel in.
Liever was ik leraar geworden, maar ik moest naar de ambachtsschool en werd huisschilder. Later ging ik bij de verbindingsdienst van de luchtmacht. Dertig jaar lang zat ik onder de grond in de bunkers van Arnhem. Eerst radiotelegrafie, daarna telex. Altijd werken bij lamplicht en er zat natuurlijk geen raam in. Als compensatie ging ik de natuur in. Vijfendertig jaar geleden was ik bij de oprichting IVN (Vereniging voor natuur- en milieueducatie) in Zutphen.
Het uitdragen zit er altijd al in. Mijn vrouw zegt vaak: jij bemoeit je ook overal mee. Ik vind het leuk om iets over te dragen. Zelfs aan de buurman die vraagt hoe hij moet behangen. Maar leren doe ik ook nog altijd hoor! Je bent nooit te oud om te leren, maar ook nooit te oud om iets over te dragen. Kennis moet je delen.
Ik ben een bomenman. Een boterbloemetje in de wei is leuk, maar van bomen kan ik echt genieten. Vooral oude bomen. Kromme wilgen, de één nog krommer dan de andere. Ik geniet van het kijken naar bomen.
Elke dinsdag en donderdag hebben we een klas puberende pubers. En bijna allemaal hebben ze er zin in. Sommigen hebben nog nooit op een ladder gestaan! Ze hebben geen klimwerk in zich. Veel kinderen komen nauwelijks buiten. Wat ik hoop mee te geven is dat als ze groot zijn ook de natuur in gaan. Ik geniet er elke keer van.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden

Wat vindt u?

De gemeente Zutphen wil op termijn stoppen met het publiceren van de officiële bekendmakingen in de papieren krant. Wat vindt u hiervan?Reageren!

Nieuwsoverzicht

Meer berichten