Mas Papo wordt stadsdichter, Anna Wiersma neemt afscheid

"Eens kom ik terug op andere condities"

Zutphen - Omdat hij pas kortgeleden met zijn vriendin Sabine Kars -ook dichter- naar Zutphen verhuisde, was Mas Papo bijzonder verrast zijn naam te horen tijdens de bekendmaking van de stadsdichter 2017-2018, afgelopen donderdag 26 januari in de Buitensociëteit.

Door Meike Wesselink

Voor deze editie waren er beduidend minder inzendingen dan bij de vorige vijf en daarom werden de kandidaten Corrie van Hoogmoed, Wim de Boer, Henk Mennes, Eric van Grootel, Niek Hietbrink en Mas Papo samen op het podium uitgenodigd, waar al heel snel uit het door Annemieke Vermeulen gelezen juryrapport viel af te leiden dat de eer te beurt viel aan nieuwkomer Papo. Met het feestelijk confetti nog in zijn krullen, stak Papo meteen van wal met het actuele gedicht Ochtendlicht; over een ochtendlijke ontmoeting met de nieuwe parkeergarage op de Noorderhaven.

Veel meer dan het bekendmaken van de nieuwe stadsdichter, stond de avond in het teken van Anna Wiersma, die na twee jaar stadsdichterschap afscheid nam tijdens een door haarzelf samengestelde avond. Volgens inmiddels traditioneel recept schoven vrienden en kennissen van Wiersma, ex-stadsdichters en andere poëzieliefhebbers aan rond de wit-gedekte tafeltjes in de zaal.

Muziektheatergezelschap Firma Weijland musiceerde, presenteerde en acteerde de avond aan elkaar. "Wat ik erg leuk vond, was de symbolische schuine streep waarover ik stapte om de periode af te sluiten", aldus een nog steeds nagenietende Wiersma, refererend aan de 'stadsdiagonaal' die het theatergezelschap midden op het podium had uitgetekend met zand en bloemen. Stadsdiagonaal: die naam droeg de avond waarop ook de gelijknamige dichtbundel van Wiersma werd gepresenteerd (te koop bij de Zutphense boekhandels). "Die stap voelde even heel officieel en iemand zei na de tijd tegen me dat Zutphen vijf minuten lang zonder stadsdichter was."

Bijzonder was de voordracht van Reis naar het oneindige, voor Anna's overleden partner Gijs. "Zo was hij toch een beetje bij me", vertelt Wiersma die overigens werd begeleid door twee dierbare vriendinnen die ze al veertig en vijftig jaar kent. Maar liefst twee voordrachten van Hagar Peeters "Ik houd van haar voordrachten" en de vertaling van een van Wiersma's gedichten door muzikaal trio Niek, Paul en Meike "Alles klopte", maakte de avond voor Wiersma onvergetelijk.

"Eens kom ik terug op andere condities", zo zei ze en dat zal Wiersma woensdag 1 februari als ex-stadsdichter dan ook doen bij dichterscollectief Kopwit (20.30 uur in de kelder van café Pierrot) waar ook de nieuwe stadsdichter Mas Papo zal voordragen. Papo hoopt dat hij met zijn gedichten mensen kan laten zien wat hij ziet en heeft bijzonder veel zin om Zutphen zoveel mogelijk te betrekken bij poëzie en mensen uit te dagen zelf te gaan dichten en voordragen. Voor Papo is de stad nu een dankbaar thema. "We wonen met veel plezier in de binnenstad en ik vind het heerlijk om Zutphen te zien ontwaken, de veegwagen voorbij te zien rijden, die meneer die het zwerfvuil verzamelt, de kop koffie die ik 's ochtends drink en de mensen hier die ik erg aardig vindt."

Meer berichten