Hanneke Luessink stelde zich voor als voorzitter van stichting Kees Leussink Award. Foto: Joram van Donk
Hanneke Luessink stelde zich voor als voorzitter van stichting Kees Leussink Award. Foto: Joram van Donk

Veel belangstelling nieuwe stichting Kees Leusink

Algemeen

Zutphen - Volgend jaar januari wordt de eerste Kees Luesink-Award uitgereikt. Dat althans is het plan van de opgerichte stichting Kees Luesink-Award die zich afgelopen vrijdagmiddag 20 januari voorstelde in het Koelhuis.

Door Meike Wesselink

De lancering van de stichting werd onder grote belangstelling bijgewoond door zo'n tweehonderd geïnteresseerden. Onder hen veel familie, vrienden, kennissen, collega's van wijlen Kees Luesink, waarop de Award is geïnspireerd. Joram van Donk en Martine Westerik (actief binnen GroenLinks Zutphen als respectievelijk bestuurslid en forumlid) namen het initiatief tot de stichting.

Van Donk: "Zelf heb ik Kees Luesink niet gekend, maar toen ik een paar jaar geleden actief werd binnen GroenLinks werd me steeds duidelijker hoeveel Kees Luesink in zijn tijd als wethouder van Zutphen heeft betekend voor de gemeente en ook als burgemeester van Doesburg duidelijk zijn sporen heeft nagelaten. Hij kreeg veel voor elkaar op het gebied van financiën en verkeer, waarvan de herinrichting van het stationsplein met ondergrondse fietsenstalling zijn meest zichtbare nalatenschap is. Kees Luesink kon mensen enorm prikkelen om zelf in actie te komen en dat gedachtegoed willen we met de Award ook uitdragen. Initiatieven en organisaties die mensen bij elkaar brengen en de samenleving een stukje respectvoller en gelijkwaardiger maken, willen we daarom aanmoedigen met de Award die we iedere twee jaar uitreiken en die bestaat uit een bedrag van 5000 euro en een beeldje in de vorm van een vuist. Zelf balde Kees Luesink soms zijn vuist en dat symbool willen we gebruiken om te laten zien dat je je vuist moet ballen om verschil te kunnen maken."

Over welke instanties aanspraak zouden kunnen maken op de Award, heeft Van Donk niet meteen een antwoord. "We zijn op zoek naar instanties die al aan de weg aan het timmeren zijn, maar daarbij een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Het hoeven niet perse initiatieven uit Zutphen te zijn, we kijken regiobreed."

In het bestuur neemt echtgenote van Kees Luesink José Luesink deel en is de rol van voorzitter in handen van zus Hanneke. Dochter van Kees Luesink, Liza zit in het juryberaad waarvan Tof Thissen juryvoorzitter is. Hoewel het initiatief door GroenLinksleden is genomen, is de stichting niet een aangelegenheid van de partij zelf. "Omdat Kees Luesink zelf actief was binnen GroenLinks is het logisch dat een aantal betrokkenen uit de partij voortkomt, maar de stichting is een partijoverstijgende aangelegenheid. Dat was ook wel te zien tijdens de opkomst vrijdag, waar veel afgevaardigden van ook andere partijen bij aanwezig waren."

De 5000 euro wordt door Funding bij elkaar gebracht. Vrijdag konden de eerste betrokkenen hun donatie doen.


www.facebook.com/keesluesinkaward

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant