Samenwerking tussen Achterhoek en Zutphen op het gebied archeologisch erfgoed

Samenwerking tussen Achterhoek en Zutphen op het gebied archeologisch erfgoed

ZUTPHEN - Maandag 23 januari ondertekenden directeur Petra van Oosterbosch van de ODA en wethouder Sueters van de gemeente Zutphen de samenwerkingsovereenkomst op het gebied van archeologisch erfgoed in de Achterhoek. De gemeente Zutphen gaat een deel van de taken voor de ODA uitvoeren. Hiermee zet Zutphen zich weer nadrukkelijk op de kaart als kenniscentrum op erfgoedgebied.

De gemeente Zutphen en de Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) pakken samen de taken voor archeologie en erfgoed op voor negen gemeenten in de regio Achterhoek. Na een proefperiode van een gezamenlijk archeologieteam zijn de gemeente Zutphen en de ODA het erover eens dat de samenwerking erg goed werkt. Wethouder René Sueters van de gemeente Zutphen en directeur Petra van Oosterbosch van de ODA ondertekenen daarom op 23 januari in het gemeentehuis te Hengelo een overeenkomst om de samenwerking te bevestigen en voort te zetten.

Al driekwart jaar werken ze samen in een archeologieteam, de archeologisch medewerker van de Omgevingsdienst en het team archeologie van de gemeente Zutphen. Samen beoordelen zij onderzoeksrapporten en zorgen ze ervoor dat er aandacht is voor de archeologie in de Achterhoek. Nu is er besloten dat dit team voor langere tijd de archeologietaken voor totaal negen gemeenten in de regio gaat uitvoeren.

Oplossing
De gemeente Zutphen beschikt al sinds 1992 over een gemeentelijk archeoloog en heeft inmiddels een heel team van archeologen, medewerkers en vrijwilligers opgebouwd. Acht andere gemeenten uit de regio hadden vanaf 2013 de archeologietaken bij de Omgevingsdienst neergelegd. Na het vertrek van de regio-archeoloog van de ODA vorig jaar, is gekeken naar een andere oplossing om zijn taken voor de acht gemeenten in de regio voort te zetten. Omdat in de gemeente Zutphen veel kennis aanwezig is, was het voor de ODA een logische keus om met hen de samenwerking te zoeken.

Kenniscentrum
De samenwerking zorgt er voor dat er onder de betrokken gemeenten meer samenhang ontstaat in het beleid voor archeologie. Rapporten en onderzoeken worden op dezelfde manier bekeken en beoordeeld. Bij het team archeologie komt nu alle kennis en ervaring van de regio samen. Wethouder Sueters van Cultuur: "Het erfgoed is van groot belang, zowel cultuurhistorisch, economisch als toeristisch. Dit geldt voor de gemeente Zutphen en de regio. Het delen en het verstevigen van de kennis op het gebied van erfgoed biedt kansen voor onze gemeente om verder uit te groeien tot het archeologisch kenniscentrum van de Achterhoek."

De ODA
De Omgevingsdienst Achterhoek (ODA) voert de wettelijke milieutaken uit voor tien gemeenten (Aalten, Berkelland, Bronckhorst, Doetinchem, Lochem, Montferland, Oost Gelre, Oude IJsselstreek, Winterswijk, Zutphen) en de provincie Gelderland in de regio Achterhoek. Voor alle gemeenten, behalve Lochem en Montferland, verzorgt zij ook de taken op het gebied van archeologie. Meer informatie over de Omgevingsdienst Achterhoek is te vinden op www.odachterhoek.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden