Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Kou

Opinie Columns

Kou

Dat ik geen fan ben van winter, kou, ijs en sneeuw zal geen geheim meer zijn. Volgens mijn ouders ben ik geboren op een hele koude dag in februari, een dag waarop de zon zich niet liet zien. Uiteraard weet ik daar zelf niks meer van, maar waarschijnlijk heb ik me toen al bedacht dat dit weersomstandigheden waren waar ik niet teveel tijd van mijn net begonnen leventje in wou gaan doorbrengen.

Omdat mijn warme wiegje nou eenmaal in Nederland stond en niet op een zonnig Caribisch eiland, kreeg ik toch veel te maken met kou. Leuk? Nee. Maar ja, het is zoals het is. Emigreren kan altijd nog natuurlijk.

Afgelopen week deed ik voor de zoveelste keer mijn uiterste best om niet uit te glijden in de tot ijs geworden sneeuwlaag en zo gewoon rechtop de winkel te bereiken. Om vervolgens met een volle tas met boodschappen weer naar huis te glibberen. Mijzelf ondertussen afvragend waarom ik zo dom ben geweest om mijn handschoenen thuis te laten liggen (op de kachel, zijn ze lekker warm als ik ze aantrek) en waarom ik een doos eieren koop als ik over een ijslaagje naar huis moet lopen. Heel even zie ik voor me hoe ik met met een doosje eieren over een warm zandstrand langs een blauwe zee loop. Maar de koude wind prikt in mijn neus en ogen dus ik ben snel weer terug in de realiteit.

Wonder boven wonder lukt het mij om heelhuids thuis te komen met de eieren. Jammer hè, column was leuker geweest als dat niet was gelukt.

Thuis maak ik een groot glas warme thee en zoek op internet naar leuke warme landen waar ik best zou willen wonen. En kom dan ineens terecht bij een onderzoek uitgevoerd door de Verenigde Naties met daarin vermeld de tien gelukkigste landen ter wereld. Ik verwacht warme, rijke landen te zien, dat kan niet anders. Tot mijn verbazing zie ik bijna alleen maar landen waar veel kou en ijs is. Met Nederland op de 7e plek, ver na IJsland, Noorwegen, Denemarken en Finland. Ik lees de lijst vier keer door en hoewel ik aan de hand van de gebruikte criteria wel begrijp dat deze ijskoude landen hoog eindigen, vraag ik me toch af waar de warme landen staan waar het ook veilig is en waar de sociale voorzieningen ook goed zijn. Voor een nog leuker land dan Nederland moet ik blijkbaar naar een veel kouder land.

Ik kijk naar buiten, waar het ijs op de Vispoortgracht ligt. Het winterzonnetje schijnt mijn huiskamer in. Ik moet toegeven, het ziet er prachtig uit. Gelukkig ben ik en nog kouder wil ik het niet hebben. Dus ik blijf gewoon hier. Waar ik iets kan wat men in de Caribbean niet eens kan proberen: eieren over een laag ijs heelhuids naar huis brengen. Daar word ik hier inmiddels niet meer warm of koud van…

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant