Werk met gouacheverf van Helen Sieger. Foto: PR
Werk met gouacheverf van Helen Sieger. Foto: PR

Werk van Fred Sieger en Helen Sieger-White bij IJsselsalon

ZUTPHEN - De IJsselsalon begint het nieuwe jaar met de bijzondere tentoonstelling 'Those were the days…' dat bestaat uit werk van Fred Sieger en Helen Sieger-White. Zondag 29 januari 2017 om 15.00 uur zal de opening verricht worden door Rob de Leeuw, voorzitter Stichting Signature, uitgevers van grafiek en voormalig vice president van de Peter Stuyvesant Collectie. De tentoonstelling is te zien tot en met 12 maart 2017 op zaterdagen en zondagen van 13.00 uur tot 17.00 uur en op afspraak.

Fred Sieger (1902-1999) ontdekte in de jaren 30 de suggestieve kracht van kleur. In 1948 vertegenwoordigde Sieger de Nederlandse schilderkunst op de Biënnale van Venetië en werd in 1951 docent aan de kunstacademie in Arnhem. Siegers definitieve doorbraak vond niet in Nederland maar in Denemarken plaats, waar zijn doorwrochte schilderijen vanaf begin jaren 60 grote waardering genoten. Werk van Fred Sieger bevindt zich het Stedelijk Museum Amsterdam, het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Museum Het Valkhof in Nijmegen, Museum Henriette Polak in Zutphen, Museum Schloss Moyland in Bedburg-Hau (D) en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

In 1948 kwam Helen White (1911-2010) vanuit haar geboortestad New York naar Nederland, waar ze zich met succes voorbereidde op het toelatingsexamen van de Rijksacademie. In Amsterdam ontmoette ze al gauw haar toekomstige echtgenoot, de schilder Fred Sieger. Na diens aanstelling aan de kunstacademie van Arnhem verhuisden ze halverwege de jaren 50 samen naar het oosten van Nederland. Inmiddels had Helen Sieger de klei verruild voor de verf, omdat ze behoefte had aan kleur. Met gouacheverf ontwikkelde ze zich in snel tempo tot een specialist. Haar eerste werken tonen vereenvoudigde landschappen en stadsgezichten. Later kwamen de figuren in vrolijke kleuren, geschilderd in een losse toets en een directe, enigszins naïeve stijl. Behalve in vele musea en galeries in Nederland stelde zij haar werk tentoon in Zweden, België, Denemarken en Duitsland. Werk van Helen Sieger bevindt zich in het Museum voor Moderne Kunst in Arnhem, Museum Henriette Polak in Zutphen en vele particuliere collecties in binnen- en buitenland.

Meer berichten