Afbeelding

Column Paul Bombeld - Fotograaf

Algemeen

Fotograaf

De eerste week van het jaar stond er een interview met de verslaggever van de Stentor gepland. Het werden een paar interessante uurtjes. We hadden elkaar heel wat te vertellen. Nieuws dat niet direct voor publicatie bedoeld is, maar waarvan het toch prettig is als je weet dat het eraan komt. Voor hem en voor mij.
's Middags stuurden ze de fotograaf, mevrouw Bombeld kwam er speciaal voor naar de winkel. Want ook zij is jarenlang het gezicht van de boekhandel geweest. En als u denkt dat het een kwestie is van foto maken en wegwezen, dan zit u er flink naast. De fotograaf had alle tijd. Tientallen foto's, zittend op de balie, staand voor het schap, staand achter het schap, voor de boekenkast, vanuit alle hoeken werden we vastgelegd. En toen er eindelijk een prachtige foto was goedgekeurd moest deze over. De tas van de fotograaf stond op de achtergrond…

Na afloop informeerde ik nog even of de fotograaf, naast dit klusje voor de krant, ook nog een klusje voor mij kon doen. Nu ik geen boekhandelaar meer ben, is in overleg met Bernadet van de redactie de tekst boven de column aangepast. Boekhandelaar wordt ondernemer en er staat voortaan een mailadres bij, zodat iedereen die leuke tips heeft mij gewoon kan mailen. En dan natuurlijk een nieuwe foto, zonder boekenkasten op de achtergrond. Dus de hele fotosessie begon weer opnieuw. Scherp instellen op het gezicht en een wazige achtergrond. Het lijkt zo eenvoudig, maar de fotograaf bleef ontevreden. Het winkellicht was te fel. Buiten was het licht een stuk beter, maar de straffe wind blies mijn haren recht omhoog. Tientallen plaatjes werden afgekeurd.

De zoektocht naar een geschikte fotolocatie werd voorgezet in wijkcentrum 't Warnshuus. De gang was te lang, in de bibliotheek stonden te veel boeken, de binnendeur was te groen en het licht was niet mooi. En uiteindelijk, boven de dvd's, vonden we een stuk roodbruine muur. Precies daar komt het buitenlicht van rechts en dat gaf een mooi effect. Gelukkig maar, want inmiddels was ik onbedoeld bijna een ervaren fotomodel met ruim 100 plaatjes in iets meer dan een uur.

De fotograaf vond het gelukkig allemaal nog wel meevallen. Hij voorzag meer problemen in Deventer waar hij een half uur later moest zijn voor een foto van een prullenbak in het straatbeeld. De redactie heeft daar een verhaal over zwerfafval in de stad geschreven en er moet een foto bij. Een foto van alleen een afvalbak leek hem echter ongelofelijk saai, dus er moet een passant bij op. 'Maar ja', mompelde de fotograaf. 'Wie wil er nu met een foto in de krant samen met een vuilnisbak. Niemand toch? Of heb jij nog even tijd?'

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant