De eerste panelen worden geplaatst bij melkveehouderij Berends in Warken. Foto: PR
De eerste panelen worden geplaatst bij melkveehouderij Berends in Warken. Foto: PR

Eerste zonnepark ZutphenEnergie in april klaar

Algemeen

ZUTPHEN - Het eerste zonnepark van Zutphen is in zicht: begin 2017 gaan de eerste panelen het dak op bij melkveehouderij Berends aan de Lage Lochemseweg in Warken. Zeventig Zutphense investeerders leggen samen 600 panelen, genoeg om vijftig huishoudens van stroom te voorzien. De investeerders krijgen via de postcoderoosregeling hun energiebelasting terug. De stroom kan worden afgenomen via ZutphenEnergie.

Het zonnepark is gelieerd aan ZutphenEnergie (voorheen ZET Energie), maar heeft een eigen bestuur. Op 2 november is de coöperatie formeel opgericht. Het bestuur, bestaande uit Willem van Stockum, Jan Fikken, Freek Pennings en Gwenn van der Schee, is nu de laatste zaken aan het afhandelen met de installateur, de leden en de dak-eigenaar.

1 april levering van start
De verwachting is dat de installatie gedurende de eerste drie maanden van 2017 gebouwd kan gaan worden. Uiterlijk op 1 april 2017 gaat de installatie ook daadwerkelijk stroom leveren: 165.000 kWh per jaar. Daarmee is dat het eerste Zutphense Zonnepark, en meerdere parken van ZutphenEnergie zijn in aantocht. Landelijk zijn er nu 313 lokale energiecoöperaties, die samen 138 MW aan duurzaam opwekvermogen hebben. Dit productievermogen is afgelopen jaar met vijftig procent toegenomen.

Mensen die mee willen doen in een van de volgende zonneprojecten, kunnen zich via de website aanmelden als lid en worden dan op de hoogte gehouden van de ontwikkelingen. Op dit moment worden al nieuwe zonneparken gepland in Zutphen: gesprekken worden gevoerd met diverse dakeigenaren. Dit betreft daken van wooncomplexen, industrieën en overheidsgebouwen in de gemeente Zutphen.


www.zutphenenergie.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant