Locatie windmolen op De Mars (een locatie van waterschap Rijn en IJssel, Letlandsestraat nabij Fort de Pol). Foto: PR
Locatie windmolen op De Mars (een locatie van waterschap Rijn en IJssel, Letlandsestraat nabij Fort de Pol). Foto: PR

Draagvlakonderzoek windmolens op de Mars/Twentekanaal

Algemeen

ZUTPHEN - Energiecoöperatie IJsselwind B.V. werkt met waterschap Rijn en IJssel aan plannen voor drie windmolens nabij het Twentekanaal, op grondgebied van de gemeente Zutphen. IJsselwind BV werkt aan twee locaties, het waterschap aan één locatie. Nu een principebesluit is genomen over de beoogde locaties, onderzoeken de betrokken gemeenten of er voldoende draagvlak is om op deze locaties windmolens te plaatsen. Het onderzoek gaat over alle drie de locaties. Onderzoeksbureau Enneüs start in februari 2017 met dit onderzoek.

Locaties
Het gaat om één windmolen op De Mars (een locatie van waterschap Rijn en IJssel, Letlandsestraat nabij Fort de Pol) en twee windmolens direct ten noorden van het Twentekanaal (Meijerinkstraat).

Onafhankelijk onderzoek onder inwoners
De Energiecoöperatie IJsselwind B.V. is een samenwerkingsverband van energiebedrijven uit onder meer de gemeenten Brummen, Lochem en Zutphen. Daarom voeren zij gezamenlijk het draagvlakonderzoek uit. Het onderzoek moet een zo onafhankelijk mogelijk beeld geven in hoeverre inwoners voor of tegen de windmolens en het plan van IJsselwind zijn en welke argumenten zij daarvoor hebben. Een grote groep inwoners in een ruime straal rond de windmolenlocaties wordt daarvoor in februari geënquêteerd. Zij worden benaderd door het onafhankelijke bureau Enneüs die het onderzoek zal uitvoeren namens de drie gemeenten.

Haalbaarheidsonderzoek
Op basis van de uitkomsten van het draagvlakonderzoek en de business case besluit IJsselwind of zij al dan niet doorgaan met de gehele windontwikkeling op deze locaties. Wanneer IJsselwind inderdaad haar plannen wil uitvoeren dan zullen vervolgens de gemeenteraden een besluit nemen over het totale plan. Dat plan bestaat uit de uitkomsten van het draagvlakonderzoek, de businesscase en de milieu-effectrapportage. Deze laatste twee studies verricht IJsselwind. Komt er groen licht voor de plannen, dan start de gemeente Zutphen een procedure om het bestemmingsplan te wijzigen.

Voorbereiding draagvlakonderzoek
De betrokken gemeenteraden gaan met bureau Enneüs in gesprek over de aanpak van het draagvlakonderzoek. Het bureau stelt op korte termijn een werkgroep in met een klankbord- en adviesfunctie. Hiervoor worden ook IJsselwind, Eefde Tegenwind en Waterschap Rijn en IJssel uitgenodigd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant