Portretfoto Geert Mak. Foto: Merlijn Doomernik
Portretfoto Geert Mak. Foto: Merlijn Doomernik

Exclusief interview Geert Mak door Laura Starink

Algemeen

ZUTPHEN - Eind augustus verscheen het nieuwe boek van Geert Mak: De levens van Jan Six. Sindsdien staat het boek onafgebroken in de hoogste regionen van de bestsellerlijsten. Op 22 november van 20.00 tot 22.00 uur zal Geert Mak over zijn boek en zijn werk worden geïnterviewd door journaliste Laura Starink bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch in de Buitensociëteit.

De levens van Jan Six vertelt het verhaal van Jan Six, zijn familie en zijn vele levens. Zijn portret geldt als het mooiste dat zijn vriend Rembrandt ooit maakte en het hangt nog steeds in het familiehuis aan de Amstel. Jan kende iedereen in het 17de-eeuwse Amsterdam, van Vondel tot Spinoza. Maar wat ging er werkelijk om in het hoofd van deze patriciër en kunstverzamelaar? Zijn kladboek is bewaard gebleven in het rijke familiearchief: duizenden aantekeningen, variërend van recepten, anekdotes en godsdienstige beschouwingen tot zeldzaam schunnige grappen.

Na hem kwamen nieuwe mannen met de naam Jan Six: binnen de familie heet de oudste zoon van de oudste zoon altijd weer Jan Six, tot de dag van vandaag. Ze werden burgemeester of wetenschapper, ze verwierven grote rijkdom en strompelden soms ook weer gebocheld, arm en eenzaam door het leven. Het is allemaal bewaard gebleven in datzelfde familiehuis: in eindeloze correspondenties die vier eeuwen beslaan, over kleine en grote zaken in dagboeken en notities en in alles wat de Sixen nog meer bewaarden, tot hun balboekjes toe. De levens van Jan Six is het verhaal van een Amsterdamse patriciërsfamilie door vier eeuwen heen. Het is tegelijk het verhaal van de stad en de tijdgeest, van ambities en beperkingen, van grandeur en de eeuwige angst voor de neergang.

Geert Mak (1946) is een van de meest succesvolle non-fictieschrijvers van Nederland. Vrijwel al zijn boeken zijn bestsellers. Hij kreeg talloze prijzen in binnen- en buitenland. In 2015 ontving hij de Gouden Ganzenveer.

Laura Starink (1954) werkte bijna dertig jaar als journalist voor NRC Handelsblad, onder meer als lid van de hoofdredactie en als correspondent in Moskou. Ze schreef diverse boeken.

Informatie en kaarten bij Boekhandel Van Someren & Ten Bosch, Turfstraat 19, Zutphen. Reserveren is mogelijk via info@boekhandelsomerentenbosch.nl, tel. 0575 513512.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant