Met haar gedicht over het beeld ‘Else’ van Maïté Duval werd Anna Wiersma gekozen tot Stadsdichter van Zutphen. Foto: Alize Hillebrink
Met haar gedicht over het beeld ‘Else’ van Maïté Duval werd Anna Wiersma gekozen tot Stadsdichter van Zutphen. Foto: Alize Hillebrink

Stadsdichter Anna Wiersma: 'Als stadsdichter moet je kunnen schrijven voor iedereen'

Algemeen

Zutphen - Toen Anna Wiersma (71) twee jaar geleden stadsdichter werd kreeg zij de kans om haar dichtkunst publiekelijk te delen. "Ik wil met mijn gedichten mensen in beweging brengen." Stichting Dichter bij Zutphen zoekt nu een opvolger.

Door Alize Hillebrink

Zutphense hofdichter Anna Wiersma heeft de afgelopen twee jaar niet stil gezeten. Ze schreef maar liefst veertig gedichten waarbij vraag en aanbod elkaar afwisselden. Voortdurend laveren tussen de verplichte opdrachten, het 'dichten op vraag van inwoners' en haar eigen poëzie, ging haar makkelijk af. "Ik schrijf niet voor mijn bureaula. De zichtbaarheid ligt mij wel, ik sta graag op een podium."
Eén van de verplichtingen van een stadsdichter is het schrijven voor de gemeente. De nieuwjaarsreceptie, dodenherdenking en Koningsdag, "het hoort erbij." Wiersma schreef ook een gedicht na de tragische dood van Rowen Bats die omkwam bij de ramp met de MH17. "Als steun voor zijn familie en vrienden."

"De aanvragen voor gedichten vanuit de Zutphense bevolking zijn zeer divers. Bijvoorbeeld een groep Zutphense ex-verslaafden of een gedicht voor de badmintonclub." De wisselwerking die Wiersma ervaart als ze een gedicht 'op vraag' schrijft vindt ze bijzonder. "Dan gebeurt er iets, het maakt iets los."

"Ik dicht natuurlijk ook over onderwerpen die ik zelf uitkies. Ik wil met mijn gedichten anderen in beweging brengen. Niet om iets te veranderen, maar om mensen te laten kijken met andere ogen." Naast het schrijven van poëzie hield ze voordrachten in verzorgingscentra en workshops voor middelbare scholen. Terugkijkend: "Stadsdichter zijn is heerlijk." Aan het einde van de ambtstermijn ontvangt iedere stadsdichter een boekje van zijn werk. De bundels zijn los te koop. Sinds kort zit er ook een dichtbundel in het welkomstpakket van nieuwe inwoners in de gemeente.

Wiersma heeft nog een paar tips voor de nieuwe stadsdichter. "Elke stadsdichter is anders en uit zich op een andere manier. Van mij werd wel gezegd dat ik een ingetogen manier van werken heb. Maar je kunt ook kiezen om te experimenteren. Mijn advies: pak je taak op, op de manier die bij je past. En geniet van de kans die je krijgt, ik heb die als bijzonder ervaren."

Verkiezing Stadsdichter 2017
De grote vraag is wie de dichterspen van Anna Wiersma overneemt. Stichting Dichter bij Zutphen roept kandidaten op om zich aan te melden voor de functie van stadsdichter. Bekende en onbekende talenten kunnen zich aanmelden. Gezocht wordt naar een dichter met een eigen stijl en invalshoek, die kan dichten op niveau en in staat en bereid om bij verschillende gelegenheden voor te dragen uit eigen werk. Hoe hij of zij dat doet, is de vrijheid van de dichter.

Kandidaten kunnen onder vermelding van naam- en adresgegevens hun inzending tot 7 november 2016 sturen naar: Graafschap bibliotheken Zutphen, t.a.v. Jury Stadsdichter; Broederenkerkplein 2, 7201 JP Zutphen.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant