Mevrouw Riekje Rijk spreekt dankwoord uit - in haar hand heeft zij het zojuist ontvangen ereteken van de Heiligdommen van Lourdes. Foto: PR
Mevrouw Riekje Rijk spreekt dankwoord uit - in haar hand heeft zij het zojuist ontvangen ereteken van de Heiligdommen van Lourdes. Foto: PR

Als eerste vrouw van Nederland ontvangt mevrouw Riekje Rijk het ereteken van de Heiligdommen van Lourdes

Algemeen

Zutphen - Tijdens de jaarlijkse bedevaartreis naar Lourdes in september 2016 is een hoge kerkelijke onderscheiding, het ereteken van de Heiligdommen van Lourdes, uitgereikt aan mevrouw R. (Riekje) Rijk, geestelijk verzorger bij Stichting Sutfene in Zutphen. Het ereteken werd eerder alleen uitgereikt aan priesters. Sinds enkele jaren mag dit ereteken ook aan niet gewijden én vrouwen uitgereikt worden. Riekje is in Nederland de eerste vrouw die deze onderscheiding heeft ontvangen.

Al sinds 2002 zorgt mevrouw Rijk er voor dat gemiddeld 25 cliënten vanuit Sutfene mee kunnen op bedevaartreis onder begeleiding van vrijwilligers en medewerkers. Mevrouw Rijk is er sindsdien elk jaar bij vanuit haar rol als geestelijk verzorger bij Sutfene.

De 15e reis stond dit jaar gepland van donderdag 22 tot dinsdag 27 september 2016. Na al een aantal indrukwekkende dagen, mocht mevrouw Rijk tijdens de laatste viering op dinsdag 27 september geheel onverwacht de unieke en waardevolle onderscheiding in ontvangst nemen. Deze onderscheiding is in de eerder genoemde viering door de hoofdaalmoezenier gezegend waarbij, geheel in de geest van mevr. Rijk, duidelijk werd verwoord dat alle vrijwilligers eveneens in dit waarderingsteken worden geëerd.
Deze zogenoemde 'medaille d'honneur' (= eremedaille) van Lourdes wordt uitgereikt aan mensen die zich op een bijzondere wijze voor de bedevaarten naar Lourdes hebben ingezet. De onderscheiding werd namens de bisschop van Tarbes/Lourdes Mgr. Nicolas Brouwet uitgereikt door pater Mark Kemseke, de coördinator van de Nederlandstalige bedevaarten in Lourdes. Hij introduceerde mevrouw Rijk als "klein van stuk, maar een reus van een mens".

Mevrouw Rijk is natuurlijk heel blij met haar onderscheiding en realiseert zich hoe uniek het is dat zij deze in ontvangst heeft mogen nemen. Toch blijft ze bescheiden: "Ik mag dit bijzondere werk doen bij gratie van de cliënten. Zij geven ons het vertrouwen om mee te gaan op deze reis. Ik heb al zoveel waardevolle en wonderlijke momenten meegemaakt. Cliënten maar ook medewerkers bloeien letterlijk helemaal op tijdens de Lourdesreizen. Dankzij Sutfene en onze belangrijke sponsoren kunnen wij deze bijzondere bedevaartstocht al 15 jaar organiseren voor onze cliënten."

Collega geestelijk verzorger Regina van Veen is een van de mensen die Riekje heeft voorgedragen voor deze onderscheiding. "Riekje wordt door de heiligdommen en hoteliers in Lourdes zeer gewaardeerd. Mede door de door haar georganiseerde reizen vanuit Sutfene zijn er zorghotels in de omgeving van Lourdes ontstaan. Riekje wil niet dat de cliënten
tijdens een reis in het acceuil moeten verblijven. Zij zijn meer dan hun ziekte of beperking en moeten dit tijdens deze bijzondere reis ook mogen ervaren."

Ook binnen Sutfene wordt het werk van mevrouw Rijk en mevrouw Van Veen zeer gewaardeerd. "Als geestelijke verzorgers hebben wij aandacht voor verschillende levensvragen. Mensen daarin mogen ontmoeten en tot steun zijn, zien wij als een van de belangrijkste taken van ons werk. Op bijzondere momenten van het leven kan er behoefte zijn aan woorden en symbolen, aan gebed, aan een ziekenzegening, een lied, een lichtje of een zegen. Ook daarvoor kan er een beroep op ons gedaan worden. Een belangrijk uitgangspunt daarbij is dat wij er willen zijn voor een ieder, ongeacht haar of zijn levensbeschouwelijke of kerkelijke achtergrond."

De Zuid-Franse plaats Lourdes werd in 1858 wereldberoemd, doordat het meisje Bernadette Soubirous in een grot 18 keer een verschijning van Maria zag. In ruim 150 jaar groeide het Pyreneeënstadje uit tot het bekendste Mariabedevaartoord ter wereld. De grot van de verschijningen wordt jaarlijks door zo'n zes miljoen pelgrims van over de hele wereld bezocht.

Mevrouw Riekje Rijk neemt de oorkonde in ontvangst van Pater Mark Kemseke. Foto: PR
Mevrouw Riekje Rijk met het ereteken van de Heiligdommen van Lourdes. Foto: PR
Het ereteken wordt gezegend door de hoofdaalmoezenier. Foto: PR

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant