Ritta Bnyamen en Nicole Kuiper zijn dikke vriendinnen en vaak samen te vinden in de stad. Foto: Pim Helmich
Ritta Bnyamen en Nicole Kuiper zijn dikke vriendinnen en vaak samen te vinden in de stad. Foto: Pim Helmich

"Nicole is zo lief, ik ben heel blij dat ze mijn buddy is"

Algemeen

Zutphen - Samen zwemmen, ijsjes eten, selfies maken, koken en muziek luisteren; Nicole Kuiper (17) en Ritta Bnyamen (18) doen precies de dingen die vriendinnen doen, want vriendinnen, dat zijn de meiden duidelijk. Dat ze het zo goed met elkaar zouden vinden, hadden ze niet gedacht toen ze aan hun Buddy to Buddy-avontuur begonnen.

Door Meike Wesselink

"Onze kennismaking verliep best een beetje onwennig." Nicole lacht als ze terugdenkt aan de eerste keer dat ze Ritta ontmoette. Stichting Buddy to Buddy bracht de twee bij elkaar, maar het was aan de meiden zelf om het ijs verder te breken. "We besloten naar de IJssel te fietsen om daar verder te kletsen. Toen we ontdekten dat we allebei gek zijn op dansen, wisten we dat het tussen ons wel goed zat en is het daarna alleen nog maar heel gezellig geweest. Aan Ritta zul je nooit merken wat ze allemaal heeft meegemaakt. Ze is heel vrolijk en gastvrij en we hebben eigenlijk alleen maar heel veel lol samen." Even kijken de meiden elkaar vertederd aan. "Nicole is zo lief", zucht Ritta, "Ik ben heel blij dat ze mijn buddy is." Voor Ritta vertegenwoordigt Nicole het soort vriendschap zoals ze dat in Syrië ook had: samen kletsen over school, elkaar muziek laten luisteren, behulpzaam zijn voor elkaar en gewoon plezier maken.

Als een van de weinige tieners besloot Nicole zich aan te melden bij Buddy to Buddy. "Ik wilde niet bevestigd worden in het negatieve beeld over vluchtelingen dat via de media werd verspreid en koos er daarom voor om echt in contact te komen met vluchtelingen in Zutphen. Tijdens de jaarwisseling heb ik geholpen met koken voor Syrische vluchtelingen in de Hanzehal. Zo maakte ik kennis met Buddy to Buddy en zijn Ritta en ik uiteindelijk aan elkaar gematcht." Inmiddels zijn de meiden ruim vijf maanden verder en heeft er zich tussen de twee een hechte vriendschap ontwikkeld. Klasgenoot en vriendin van Ritta, Jumana, ook Syrisch, is aangeschoven aan de grote tafel in de Buddy to Buddy-ruimte aan het Vispoortplein waar we zijn samengekomen om te kletsen over de bijzondere vriendschap. Ook Jumana heeft Nicole inmiddels beter leren kennen en zij en Nicole's vriendin Puck kunnen het ook al erg goed met elkaar vinden.

Geïnspireerd door Nicole, heeft ook Puck zich aangemeld bij Buddy to Buddy en afgelopen dinsdag 27 september zijn -hoe kan het ook anders- Puck en Jumana aan elkaar gekoppeld tijdens het tweede matchingsdiner in het Koelhuis. Ook dit keer zijn ongeveer 45 mensen succesvol aan elkaar gematcht. Waren het tijdens de eerste matchingsronde in het voorjaar vooral jongeren met een verblijfsstatus die werden gekoppeld aan inwoners van Zutphen, deze tweede ronde zijn het vooral vrij recent gearriveerde bewoners van het AZC aan het Voorsterallee die kennismaken met hun Nederlandse Buddies. De meeste Nederlandse buddies zijn van middelbare leeftijd. Nicole vormt wat dat betreft een uitzondering. De twee zijn ongeveer even oud en zitten dus precies op hetzelfde level.

Het zijn prachtige meiden om te zien, stralend ook. Maar ze hebben niet alleen de looks. Nicole zit in 6 VWO (Isendoorn) en Ritta volgt groep 5, het hoogste niveau van de Internationale Schakelklas (ISK). Ritta wil wiskundedocent worden en vindt in de rekensommen die ze op het ISK krijgt niet altijd de uitdaging die ze nodig heeft. "Vandaag mocht ik in plaats van gymles de docent helpen bij het nakijken van een toets Nederlandse taal, NT2. De docent had mij een 10 gegeven, maar ik kwam zelf nog een fout tegen die ze over het hoofd had gezien", lacht Ritta.

Nicole drukt haar vriendin nog eens op het hart dat ze altijd welkom is in de wiskundeklas op het Isendoorn. "Ik heb een keer opdrachten meegenomen voor Ritta en voor zover ik kan beoordelen had ze die allemaal goed. Ik heb met mijn docent overlegd en Ritta mag een keer komen aanschuiven bij de wiskundeles. We kunnen dan uitzoeken op welk niveau ze ongeveer zit en haar dan passende opdrachten meegeven. Ritta doet heel goed haar best op school, maar ze is niet alleen serieus, dat vind ik ook zo leuk aan haar, we lachen samen heel veel." Zelf wil Nicole na haar VWO een tussenjaar nemen en daarna culturele antropologie studeren en ontwikkelingssociologie. Het is opvallend hoe sociaal bewogen de jonge Nicole al is. Ze vertelt hoe ze afgelopen zondag 25 september meeliep in de Ieder1- Parade in Amsterdam om de diversiteit van Nederland te vieren. Hoeveel mensen er op de been waren en hoe goed de sfeer was.

Ritta heeft kennis gemaakt met de ouders van Nicole en Nicole heeft de broer van Ritta leren kennen. Samen met hem woont Ritta in Eefde. Ze heeft het er naar haar zin, maar moet ook lachen als ze eraan denkt hoeveel huisdieren de gemiddelde Eefdenaar erop na houdt. "Het lijkt soms wel alsof er meer dieren dan mensen wonen", giechelt ze. "In Syrië is het ook gebruikelijk om huisdieren te houden, maar dat beperkt zich dan meestal tot één hond of één kat." Wat Ritta fijn vindt aan Zutphen is de overzichtelijkheid. "Ik ben niet iemand die snel de weg kent, maar in Zutphen kan ik alles prima vinden. En ik vind de IJssel erg leuk, Nicole en ik gaan daar samen graag naartoe."

De meiden brainstormen over wat ze nog allemaal samen willen ondernemen. "We willen bij elkaar logeren en we gaan samen nog een keer naar Amsterdam. En pannenkoeken bakken." Ritta kijkt Nicole niet begrijpend aan. "Dat maak je met meel en melk en ei. Je bakt het, doet er stroop op, maakt er een rolletje van en eet het dan op."

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant