Afbeelding

Column Paul Bombeld - Zutphens ontbijt

Algemeen

Ondernemend Zutphen kwam afgelopen dinsdagochtend vroeg bijeen voor het jaarlijkse Prinsjesdag-ontbijt. Voor de vierde keer op rij organiseerde de Zutphense afdeling van De Maatschappij (voor Nijverheid en Handel) dit altijd leuke evenement. En ook dit jaar was er weer een interessante gastspreker gestrikt, Ferry Mingelen. U weet wel, die politiekverslaggever die na zijn carrière bij Den Haag Vandaag en het Journaal tegenwoordig overal opduikt. En dinsdagmorgen ook in Zutphen.

Omdat Ferry normaal acteert in het verre Haagse kwam hij op maandagavond al met de trein naar Zutphen. En daar was al de eerste tegenvaller, alle restaurants waar hij even een hapje wilde eten waren hier al gesloten. Maar gelukkig wilde de brasserie in zijn hotel nog wel even de pannetjes op het vuur zetten. Een pak van mijn hart, want anders was zijn eerste kennismaking met ons provincialen direct al moeizaam verlopen.

Ferry kwam dinsdagmorgen in de Burgerzaal lekker uit zijn woorden. Zijn carrière begon bij dagblad Trouw en in 1984 startte zijn politieke carrière bij de televisie. Hij mijmerde over die mooie tijd. Iedereen die naar Den Haag kwam om de politici eens zelf te spreken bereikte zijn doel. De gebouwen waren rond die tijd zó toegankelijk, dat het mannenblad Playboy zelfs een pikante fotoshoot kon maken op de bankjes van de plenaire vergaderzaal in Den Haag. Dat waren mooie jaren. Maar na de moord op Pim Fortuyn werd alles anders. Politiek Den Haag ging op slot. Tegenwoordig komt niemand daar zonder pasje meer binnen.

Toen schakelde de politiek verslaggever over naar Prinsjesdag 2016. De cijfers die inmiddels bekend waren, zijn het resultaat van een flinke politieke lobby in het voorjaar. Want dat is het moment waarop de maar liefst 260 miljard euro wordt verdeeld. Iedereen die nu nog roept iets te willen hebben is schromelijk te laat.

En dan nog iets bijzonders. Ferry Mingelen was diep onder de indruk van de kennis en het harde werken van de Haagse ambtenaren. Omdat niet altijd direct is te zien waarmee ze zich bezighouden, ontstaat al snel het idee dat ze nietsdoen. De realiteit is dus volstrekt anders. Maar ik weet niet of dat ook voor Zutphense ambtenaren geldt. Volgens burgemeester Carry Abbenhues, die ook even op het podium acteerde, in ieder geval wel.

En dan viel me nog iets op. De burgemeester en wethouders willen altijd met burgers en ondernemers in gesprek. Want dát is belangrijk. Maar dan is het toch ongelofelijk jammer dat ze helemaal achterin de hoek bij een tafel bleven staan en met bijna niemand spraken. Mijn tip voor bestuurders: kies de volgende keer positie pal naast de toegangsdeur. Om 10 uur was het alweer voorbij en vertrok ik meer dan tevreden terug naar Warnsveld.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant