Voorzitter Vanderlijde en burgemeester Abbenhues onthullen het beeld en logo. Foto: Anouk Plantinga
Voorzitter Vanderlijde en burgemeester Abbenhues onthullen het beeld en logo. Foto: Anouk Plantinga

Officiële opening Bovenkamer in Driekant Buiten

Zutphen - Al even bestaat De Bovenkamer Zutphen, sinds begin juli. Maar nu officieel. Op vrijdagmiddag 2 september werd een feestelijke opening gehouden. Projectleider Alfons Nederkoorn sprak over het driejarig onderzoek van Nivel en Alzheimer Nederland waaruit bleek dat mantelzorgers zich alleen en niet gehoord voelen en bestaande initiatieven niet voldeden aan wensen. Door het beste van alle initiatieven samen te voegen, ontstond de Bovenkamer, 'een professionele vrijwilligersorganisatie'. Tijdens de twee maanden proefdraaien vonden ruim 100 bezoekers een warme binnenloopplek. Nederkoorn bedankte het Dementie Netwerk, Alzheimer Nederland, de gemeenteraad, bestuursleden, de coördinator en de 'kanjers', waarmee hij de vrijwilligers bedoelde.

Door Anouk Plantinga

Burgemeester Abbenhues sprak zeer positief en trots over dit Zutphense initiatief: 'Wat wij in Zutphen moeten doen, moeten wij niet laten. Want hoe gaan wij om met elkaar, mensen met dementie en mantelzorgers?' Ze noemde de Bovenkamer een unieke ontwikkeling, een plek om te komen en wenste het een goede toekomst toe. Daarna schoven Carla Brands van Alzheimer Nederland afdeling Zutphen, Lochem, Vorden en omstreken, aan tafel met het echtpaar Dirk en Wendelien voor een interview. Dirk heeft beginnende dementie en beiden vertelden over hoe deze ziekte hun leven beïnvloedt, wat ze beleven, wat misgaat en hoe anderen erop reageren. Muzikant Wolfram Reisiger speelde tussen de bedrijven door op zijn accordeon en zong twee liedjes over toepasselijke onderwerpen. Samen met voorzitter Everdien Vanderlijde onthulde burgemeester Carry Abbenhues een beeld dat inspireerde tot het logo van de Bovenkamer. Een hoofd met een lege ruimte erin. Er werd nagepraat met een biologisch drankje en hapje.

De Bovenkamer wil een laagdrempelig en huiselijk ontmoetings- en informatiecentrum zijn voor mensen met (beginnende dementie). In de Bovenkamer ontmoeten zij elkaar, kunnen ze gesprekken voeren en iets opzetten als ze daar zin in hebben. Het is een vrijwilligersorganisatie die samenwerkt met het professionele netwerk zonder dagprogramma, bezoekers bepalen zelf wat er gebeurt. Regelmatig zal een casemanager dementie in de Bovenkamer zijn, deze kan bezoekers begeleiden in hun dementietraject. Belangstellenden worden van harte uitgenodigd om zich aan te melden als vrijwilliger, zij zullen hiervoor geschoold worden.


debovenkamerzutphen.com


Het beeld en logo van de Bovenkamer. Foto: Anouk Plantinga

Meer berichten
 

Nieuwsoverzicht

Meer berichten