Marc Dullaert. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau
Marc Dullaert. Foto: Patrick van Gemert/Zutphens Persbureau

De Jonge trots op tentoonstelling in Walburgkerk

Algemeen

ZUTPHEN - "De perfecte plek" noemt de Zutphense locoburgemeester Annelies de Jonge de Walburgkerk voor World Press Photo. Ze sprak lovende woorden bij de opening van de tentoonstelling op 14 juli. Sindsdien hebben dagelijks al weer honderden mensen de kerk bezocht om de tentoonstellingen World Press Photo en KidsRights te bezoeken.

Ze was niet de enige spreker bij de opening. Ook Marc Dullaert, oud-Zutphenaar in de hoedanigheid van oprichter en voorzitter van KidsRights en World Press Photo-directeur spraken een woordje voor de volle kerk. Muzikale omlijsting werd verzorgd door het 120 jaar oude Zutphens Mannenkoor onder leiding van Wim Riefel en stadsdichteres Anna Wiersma droeg een gedicht voor dat ze bij de winnende foto van Warren Richardson, "Hope for a new life", had geschreven.

"We hebben veel extra's in gang gezet om de tentoonstelling weer net zo succesvol te laten zijn als vorig jaar", benadrukte voorzitter Peter Meulenbroek. De genodigden hadden dat al opgemerkt toen ze naar de kerk liepen en een reclamevliegtuigje boven hun hoofd zagen rondcirkelen met een grote sleep: "Nu: World Press Photo Zutphen".

"Aanstekelijk"
Dat succes van vorig jaar memoreerden ook Annelies de Jonge en Lars Boering. "Het is nu een jaar of twee geleden dat jullie met mij en Oege (Bosch, wethouder, red.) jullie plannen deelden over het naar Zutphen halen van World Press Photo. Direct ware Oege en ik het met jullie eens: dit zou echt geweldig zijn. Het lukte en het pakte fantastisch uit. Wat zijn wij trots." Lars Boering noemde Zutphen "iets bijzonders". "Het succes van Zutphen is aanstekelijk. Zutphen heeft ons vorig jaar blij verrast met een groot aantal bezoekers." Hij gelooft in de kracht van delen.

Met die gedachte is ook de samenwerking tussen World Press Photo en de KidsRights Foundation ontstaan. De tentoonstelling van KidsRights is nog nergens anders vertoond. Zij toont het internationale werk van de stichting op het gebied van kinderrechten en zij laat de bezoekers kennismaken met de winnaars van International Peace Prize for Children die al een decennium lang jaarlijks wordt uitgereikt. Om het goede werk van deze stichting te steunen, overhandigde voorzitter Meulenbroek namens stichting Zutphen: Doen! een cheque van 400 euro.

Nadat alle sponsors, die de tentoonstelling in Zutphen mogelijk maken, gezamenlijk in een fotolijst waren geportretteerd door de fotograaf van Zutphen: Doen! Patrick van Gemert, kregen de genodigden de gelegenheid om als eerste bezoekers van de hopelijk duizenden die nog zullen volgen de beide tentoonstellingen te bekijken. Al indrukken konden daarna onder het genot van een hapje en een drankje uitgewisseld worden.

Informatie en kaarten
De tentoonstelling is tot en met 7 augustus in Zutphen te zien (KidsRights tot en met 4 augustus). Kaarten kosten 5 euro per persoon. Kijk voor openingstijden en meer informatie op de website.


www.worldpressphotozutphen.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant