Wethouder Pennings, Paul Post van de Vrije Slag door Zutphen en Dini Dop (r). Foto: Anouk Plantinga
Wethouder Pennings, Paul Post van de Vrije Slag door Zutphen en Dini Dop (r). Foto: Anouk Plantinga

Zutphense Dini Dop van 89 traint voor Vrije Slag in IJssel

Algemeen

Zutphen - Het was wel even wennen voor Dini Dop, het zwembad. In al haar 89 jaren had ze er nog nooit een van binnen gezien. Afgelopen donderdag 26 mei was ze er voor het eerst in verband met haar deelname aan H2O, de zwemwedstrijd die op 10 juli gehouden wordt. Coby Pennings mocht haar namens de gemeente Zutphen een abonnement voor het zwembad de IJsselslag overhandigen, om voor het evenement te kunnen trainen. Daarna kleedde de kwieke dame zich om en ging gekleed in een wetsuit, het water in. Een stoet camera´s volgde elke beweging, zelfs onder water.

Door Anouk Plantinga

Dini leerde op haar zesde jaar zwemmen van haar oudere broer, in de IJssel en sindsdien heeft ze nooit anders gedaan. Door veel te oefenen verbeterde ze haar slag, een zwemdiploma heeft ze niet. Dat heeft ze ook helemaal niet nodig. Ze herinnert zich dat ze lang geleden iemand een meter of tien van de kant, tegen de stroming in zag zwemmen en dat het hem niet lukte om naar de kant te komen. Ze zwom erop af en leidde hem via de stroming veilig naar de kant. ´Anders had hij het niet overleefd, hoor. Het allerbelangrijkste van in de IJssel zwemmen, is dat je de stroming kent.´

Het wetsuit dat ze draagt, is helemaal tot aan haar kin dichtgeritst, zoals het hoort. Het benauwt Dini nogal, logisch als je altijd in de IJssel hebt gezwommen, zo vrij als een vis. Nadat ze een paar baantjes heeft getrokken met een begeleider, zoals het in juli ook zal gaan, zwemt ze naar de kant om verslaggevers van Hart van Nederland en TV Gelderkant te woord te staan. Want Dini is nieuws, ze is waarschijnlijk de oudste zwemster in open water ooit. Levenslustig vertelt ze over vroeger, haar broer en haar kennis van het zwemmen in de IJssel. Ze trekt steeds aan de rits van het pak. ´Zo benauwd, hè, ik kan moeilijk ademen.´ Dan mag het pak uit, het lucht op, nu kan ze nog even vrij zwemmen.

Dini heeft een fotootje meegenomen van toen ze jong was, een van de weinige die er zijn. Gemaakt toen ze een jaar of zeven, acht was, bij de IJssel. Op 10 juli zwemt Dini zwemt ze weer in de rivier, tijdens de ´H2O´. Deze variant van De Vrije Slag gaat van Jachthaven Gelrehaven naar de nieuw te openen Noorderhaven, 1125 meter in de IJssel . Alleen zwemmers met ervaring in open water mogen deelnemen. Dini draait haar hand hier niet voor om. Alleen het wetsuit dat deelnemers moeten dragen is nog even wennen, evenals het zwembad.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant