Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Ruik je onraad, bel 112!

Algemeen

'En opletten hè!' roep ik naar de konijnen terwijl ik de deur uitloop. Een zinloze opmerking, want het interesseert die langoren niks of er ingebroken wordt of niet. Die verlate paashazen maken zich enkel druk of ze wel genoeg eten krijgen en of het ze gaat lukken om op de bank te gaan liggen zonder dat ik het doorheb. En hoe ze bij die vaas met rozen op tafel kunnen komen. Want rozen zijn niet voor de sier, die zijn om op te eten. Nog zo'n zinloos 'gesprek' hier in huis.

Nadat ik hier thuis ongewenst bezoek had gehad, dacht ik er serieus over na om een hond te nemen. Een hond schrikt af. Die blaft, laat weten dat hij thuis is. En vooral dat het huis zijn huis is. Geen inbreker die nog binnen zou durven komen, zo dacht ik even. Maar aangezien de gemiddelde huishond net zo waaks is als een konijn en ik bovendien te veel weg ben om goed voor een hond te kunnen zorgen, besloot ik het niet te doen. Geen hond dus, wel goede sloten. Wat mij nogal frustreerde bij de inbraak was dat geen hond wat gezien had. Letterlijk en figuurlijk niet. Terwijl hier voor de deur hele roedels worden uitgelaten.

En omdat dat vaker gebeurde bracht dat een paar slimme agenten van Politie Zutphen tot het volgende idee: Dagelijks laten heel veel mensen in de gemeente Zutphen hun hond uit. In hun eigen wijk. Die mensen kennen de wijk dus heel goed. En zien dus meteen als er iets niet klopt. En daarom is Politie Zutphen speciaal voor hondenbezitters de actie gestart: "Ruik je onraad? Bel 112!". Voor de honden zijn er leuke halsbanden af te halen aan het politiebureau die de baasjes aan de slogan moeten herinneren. En het is uiteraard niet de bedoeling dat Fifi zelf als een politiehond met zijn baasje in actie komt. Gewoon bellen, de politie controleert wel.

"Kijk" zeg ik tegen konijnen. "Zelfs als een hond gewoon buiten wordt uitgelaten is hij nog nuttig. Daar kunnen jullie nog wat van leren. En een mooie halsband krijgen jullie ook niet."

Een half uur later hoor ik ineens het grootste konijn heel hard stampen. Weggedoken zit hij angstig in een hoekje van de kamer te stampen. Ik zie meteen waarom. Voor het raam zit buiten op de vensterbank een hele grote kat verlekkerd naar binnen te loeren. Ik jaag het beest weg en ben toch even onder de indruk van zijn waaksysteem. Helaas zien inbrekers er niet uit als katten, dus zal konijn daar weinig op uit doen. Voorlopig vestig ik dus maar mijn hoop op alle hondenbezitters in Zutphen als er weer een fiets wordt gestolen of er ingebroken wordt. Want dat geen hond wat gezien heeft, dan kan niet waar zijn.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant