Winnaar Peter Verhelst, met kunstwerk van Wim van der Meij,  met juryleden Frits Spits (l) en Mirjam van Hengel (r). Foto: Rein Lammers
Winnaar Peter Verhelst, met kunstwerk van Wim van der Meij, met juryleden Frits Spits (l) en Mirjam van Hengel (r). Foto: Rein Lammers

Uitreiking Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016

Algemeen

Zutphen - Afgelopen vrijdag 18 maart won dichter en schrijver Peter Verhelst de Ida Gerhardt Poëzieprijs 2016 voor zijn bundel Wij totale vlam. Juryvoorzitter Frits Spits overhandigde hem tijdens een feestelijke avond in de Buitensociëteit in Zutphen het prijzengeld van 2500 euro en een kunstwerk van de Zutphense kunstenaar Wim van der Meij.

Door Alize Hillebrink-Korf

De andere genomineerde dichters waren Alfred Schaffer met Mens Dier Ding en Maud Vanhauwaert met Wij zijn evenwijdig. In totaal werden 138 poëziebundels ingezonden voor de 9e editie van de tweejaarlijkse Ida Gerhardt Poëzieprijs.

De jury, Frits Spits en Mirjam Hengel, was unaniem: "Goeie poëzie veroorzaakt een haast fysieke reactie. Een echt goed gedicht is als een zachte hand op je borst. Een stem die zich nestelt in je oren. Deze zintuiglijke reacties veroorzaakt de bundel van Peter Verhelst."

Het avondvullende programma in de stijlvolle Buitensociëteit was een poëtische bundeling van dichtkunst afgewisseld door muzikale bijdragen van Mike Boddé. Een ware onderdompeling in dichterlijkheid als was het een demonstratie van de taalrijkheid van het Nederlands. De aanwezige wethouder René Sueters van kunst en cultuur, genoot van de optredens: "Een mooie avond dichtkunst op een buitengewoon prachtige locatie."

Dit jaar vond de uitreiking niet plaats op het podium, maar was gekozen voor een gelijkvloerse opstelling tussen de fraaie kapitelen van de zaal. Tafels en stoelen in cabaretopstelling benadrukten het intieme karakter van de avond. Ook nieuw dit jaar is de financiering van de prijs door de 'Stichting Ida Gerhardt Prijs' zelf. Herman Krans, voorzitter van de stichting: "Tot twee jaar geleden was het een gemeentelijke prijs, maar vanwege bezuinigingsoverwegingen stopte de gemeente daarmee. Hierop besloot Stichting Ida Gerhardt Prijs de uitreiking zelfstandig voort te zetten en dit jaar reiken we voor het eerst een 'geprivatiseerde prijs' uit."

Na afloop werd het publiek getrakteerd op een speels gebaar van de stichting: een loting van de dichtbundels van alle 138 inzenders, waarbij overeenkomstig het aantal bezoekers, niemand met lege handen de zaal verliet.

Nalatenschap Gerhardt
Nadat het papieren nalatenschap van de uit Eefde afkomstige dichteres Ida Gerhardt werd geschonken aan het Zutphense Stadsarchief nam de gemeente in 1998 het initiatief tot een landelijke poëzieprijsuitreiking onder de naam Ida Gerhardt Poëzie Prijs. Een dichtregel uit het oeuvre van Ida Gerhardt prijkt op de gevel van de Walburgiskerk en sinds begin dit jaar pronkt er ook een frase op de muur van het toekomstige Hof van Heeckeren aan het 's Gravenhof.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant