Afbeelding

Column Henrieke Schoonekamp - Trein

Algemeen

Trein

Is Zutphen via wegen en met name snelwegen niet heel makkelijk te bereiken danwel uit te komen, het leuke is dat met de trein heel veel plaatsen te bereiken zijn. We kunnen letterlijk alle kanten op. Naar het oosten en naar westen, naar het zuiden en naar het noorden. Ik ben niet echt een fan van de trein. Zeker niet sinds ik eindelijk een auto heb die wel een beetje fatsoenlijk rijdt. Maar soms is het wel eens nodig om met de trein te gaan. Of handig. Of omdat ik ergens afgesproken heb waar ik ook wel een wijntje wil drinken. Of een paar wijntjes meer.

Als ik dan eenmaal in de trein zit, vind ik het vaak ook wel weer leuk. Het is vooral dat wachten op die koude, tochtige stations waar ik niet zo van houdt.

In de trein is het echt heerlijk mensen kijken. Vaak zitten mensen in hun eigen wereldje, veelal voorovergebogen over hun smartphone. Een enkeling leest de krant, boeken zie ik eigenlijk nooit meer. Ik zie ook geregeld mensen in slaap vallen. Heb er zelf ook wel eens moeite mee om wakker te blijven, het ritme en het lichte geschud zorgen er wel voor dat mijn oogleden zwaar worden.

Naar muziek luisteren en naar buiten staren en heerlijk in gedachten wegdromen. Of misschien nog wel leuker, meeluisteren met gesprekken. Dat is heel onbeleefd, dat weet ik ook wel, maar mensen praten soms zo hard met elkaar of aan de telefoon dat niet-meeluisteren geen optie meer is. En dan geef ik me er ook maar aan over.

Ik moet wel eens stiekem lachen als ik studenten in de trein hoor kletsen over dat ze eigenlijk aan het spijbelen zijn. Heel herkenbaar, ook ik heb wel eens met een vriendin de trein gepakt in plaats van de schoolbanken in te duiken. Gewoon omdat we toen zo'n ov-jaarkaart hadden en de lessen niet echt interessant waren. Of wij gewoon te slecht voorbereid waren. En we praktijkervaring echt heel belangrijk vonden…

Vaak in het donker kom ik weer thuis. En dan is het mooi om vanuit de trein de lichten van de IJsselkade en de kerken te zien als ik via de Oude Ijsselbrug Zutphen weer in mag rijden. Of via het Twentekanaal. Eenmaal terug op het station Zutphen vraag ik me dan af waar mijn volgende treinreisje heel zal gaan. Vanaf station Zutphen naar Oost, west, noord of zuid. En toch, op dat station Zutphen, met alle reismogelijkheden, weet ik één ding zeker: Oost west, thuis best.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant