V.l.n.r.: Kees Samuels, Stan Hompe en Peter Hendriks. Foto: Alize Hillebrink-Korf
V.l.n.r.: Kees Samuels, Stan Hompe en Peter Hendriks. Foto: Alize Hillebrink-Korf

Zutphen wederom op de internationale wielerkaart

Algemeen

Zutphen - Als het aan de organisatie ligt kleurt op zondag 8 mei heel Zutphen roze en worden we ondergedompeld in Italiaanse sferen. De Giro d'Italia, het op één na grootste wielerevenement van de wereld rijdt op 8 mei door Zutphen. Het parcours van de Coehoornsingel tot en met de IJsselbrug moet roze worden. En op de Houtmarkt komt een Italiaanse Mercato: een markt met Italiaanse specialiteiten als ijs, espresso's en pizza's. "Maar niet zonder de hulp van de Zutphense inwoners!"

Door Alize Hillebrink-Korf

Kees Samuels en Stan Hompe (beiden 69) kennen elkaar al sinds de basisschool en kunnen geen week zonder elkaar. "Als we elkaar een week niet hebben gezien dan is er iets niet goed," vertelt Stan. Het derde bestuurslid Peter Hendriks kan er niet bij zijn vandaag. In hun vaste stamkroeg de Dwaasheid in Zutphen komen ze bij elkaar om te vergaderen. "Dit is ons wielerclubgebouw!" vertelt Kees. Vol trots wijst hij op een grote ingelijste foto aan de muur van een door de lucht suizende wielrenner. "Die hebben we van de landelijke organisatie gekregen als dank voor de Vuelta."

In 2009 organiseerden de mannen de Spaanse wielerronde in Zutphen en zetten Zutphen daarmee op de internationale wielerkaart. Spaans of Italiaans, de heren draaien er hun hand niet voor om: dit jaar zijn ze de motor achter de organisatie van Giro d'Italia en de Olympia's Tour, eveneens twee internationaal befaamde wielerevenementen. De Olympia's Tour start en finisht zelfs in onze Hanzestad op 30 september.
Kees: "We concentreren ons nu eerst op de Giro. Het licht van de gemeente is wat laat op groen gegaan dus hebben we maar drie maanden om alles te regelen en dat is kort. Zo moeten de vergunningen begin februari al ingediend zijn en volgens Stan is dat ook nog gelukt!" Ondertussen gaat de telefoon en worden mailtjes uitgewisseld. "We proberen 500 roze vlaggen te regelen voor langs het circuit," legt Kees uit.

Hulp is welkom
Ideeën om het tourevenement zo feestelijk mogelijk aan te kleden hebben de heren genoeg. "Maar niet zonder de hulp van de Zutphense inwoners!" roept Kees. "Vandaar onze oproep aan iedereen die iets wil betekenen voor de stad tijdens de Giro." Met aanstekelijk enthousiasme lichten ze enkele tipjes van de sluier op: behalve een roze parcours willen ze een roze Amerikaanse slee die met drie in het roze geklede dames voor de tour uitrijdt. Bewoners van verzorgingshuis Sutfene worden verzocht op de stoep met vlaggetjes te wapperen en alsof dat nog niet genoeg is: een echte Italiaanse markt op de Houtmarkt.

Gezamenlijk vormen de drie senioren het bestuur van Stichting Zutphen Sportief. Ieder heeft zijn specialiteit. Kees doet de financiën en voorzitter Stan doet de vergunningen. Peter is ondersteunend. En alles volledig vrijwillig en pro-deo. Triomfantelijk tonen ze hun overvolle agenda's: "Daar ben je nou gepensioneerd voor geworden," lacht Kees. "Ach, ik ben nou eenmaal gek van Zutphen en sport is mijn lust en mijn leven. Maar het voelt wel raar want je doet het vrijwillig en toch 'moet' je, je hebt nou een maal 'ja' gezegd en vrijwillig is niet vrijblijvend." Maar een gezellig etentje als cadeau na afloop van de Giro voor het bestuur moet kunnen. Stan: "Ja, dan hebben we wat te vieren, op z'n Italiaans! "

Een goed idee of hulp aanbieden kan via info@zutphenpromotie.nl.

Activiteiten en informatie
Vanaf eind maart is een overzicht van de activiteiten te vinden op www.inzutphen.nl. Voor wie niet kan wachten is er ook al veel te vinden op: www.girogelderland.nl


V.l.n.r.: Kees Samuels, Stan Hompe en Peter Hendriks. Foto: Alize Hillebrink-Korf

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant