Henrieke Schoonekamp met Vince. Ze droeg het boek 'Brieven aan Máxima' aan hem op. Foto: Gerwin Nijkamp
Henrieke Schoonekamp met Vince. Ze droeg het boek 'Brieven aan Máxima' aan hem op. Foto: Gerwin Nijkamp

De cirkel is rond voor schrijfster Henrieke Schoonekamp

Algemeen

ZUTPHEN - Sinds Henrieke Schoonekamp de pen ter hand heeft genomen, valt ze van de ene in de andere verbazing. De Zutphense columniste en politieblogger trekt duizenden bezoekers met stukjes op de landelijke politiewebsite. Afgelopen zomer kwam ze zelfs landelijk in het nieuws met haar verhaal 'De kus van Lennart'. Eind dit jaar kwam haar boek 'Brieven aan Máxima' uit en daarmee is de cirkel rond.

Met een fictieve pennenvrucht aan de toenmalige prinses begon immers enkele jaren geleden het schrijverschap van de Zutphense, die in het dagelijks leven als forensisch onderzoeker bij de politie werkt. "Het begon allemaal als een geintje", herinnert Henrieke zich nog goed. "Er was een schrijfwedstrijd uitgeschreven waarbij deelnemers werden gevraagd een brief aan Máxima te schrijven. Ik heb daar toen aan meegedaan."
Ze viel niet in de prijzen, maar familie en vrienden prezen haar creativiteit met woorden. Dat zette haar er ook toe te reageren op een bericht in Contact waarin mensen met een vlotte pen werden gevraagd zich bij de redactie te melden. Sindsdien vult ze (inmiddels wekelijks) het roze vlak op pagina 3 van deze krant.
Daar bleef het niet bij: Henrieke ging bloggen voor de landelijke politiewebsite en bleef ondertussen ook schrijven aan haar 'penvriendin' Máxima. Deze brieven aan de koningin plaatste ze op haar persoonlijke blog. Ze bleven niet onopgemerkt. Een uitgever benaderde haar om ze uit te geven in boekvorm. Het liep echter anders dan gepland. "Het boek zou 17 mei, op de verjaardag van koningin Máxima, worden uitgebracht. Alles was aangeleverd, fotoshoot gehad en de presentatie was geregeld, maar op het laatste moment hoorde ik niets meer van hem. Uiteindelijk is het gelukt om in oktober het contract te laten ontbinden." Via Boekscout heeft ze het boek nu alsnog uitgegeven.
In de brieven haakt ze vaak in op de actualiteit of gebeurtenissen in haar eigen leven. "Ik vind het leuk om te fantaseren over hoe Máxima zal denken over zaken die in het nieuws zijn of hoe zij met de normale menselijke dingen omgaat." De brieven zijn altijd doorspekt met humor en erg herkenbaar.

Ook in haar politieblogs laat ze regelmatig haar grappige kant zien, maar daarin gaat het vanzelfsprekend ook over serieuze zaken. Zoals in de blog 'De kus van Lennart'. Daarin vertelde Henrieke hoe ze een kus op het raam ontdekte van de op tweejarige leeftijd overleden Lennart uit Zutphen. In een paar uur tijd werd het verhaal tienduizenden keren bekeken. Andere blogs trekken weliswaar minder bezoekers, maar 80.000 hits in drie dagen is gebruikelijk. "Dat zijn echt idiote cijfers", verbaast de Zutphense zich nog steeds. Ze wil met de politieblogs de mens achter het politie-uniform laten zien. "Ik hoop dat er meer begrip ontstaat voor ons werk en dat ik mensen tot nadenken aanzet."

Ze had nooit verwacht zo veel columns en blogs te schrijven, maar ondanks het feit dat de cirkel met het uitkomen van 'Brieven aan Máxima' rond is, legt ze de pen nog niet neer. "Het politiewerk en het schrijven zijn heel goed te combineren. Bovendien heb ik nog inspiratie voldoende."

Het boek 'Brieven aan Máxima' is te koop via de website van Boekscout.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant